• You are currently viewing Punkki lapsen iholla: paniikki iskee päälle!

  Punkki lapsen iholla: paniikki iskee päälle!

  Kesä tulee kohisten ja samoin kesän kirous, yhä kasvava vaiva; punkit! Varsinkin lasten kanssa punkit eli puutiaiset aiheuttavat päänvaivaa, koska kesälaitumilla lapset kirmaavat pelloilla, ojissa, heinikoissa ja metsiköissä. Jopa omalta pihalta voi saada punkin iholleen. Punkki lapsen iholla saa aikaan paniikin.

  Pienet pirulaiset ovat kaiken lisäksi niin ovelia, että ryömivät sellaisiin koloihin, ettei uskoisikaan. Usein luullaan, että punkit elelevät vain tietyillä alueilla Suomessa, kuten saaristoissa ja rannikoilla. Ne kuitenkin ovat levinneet lähes joka puolelle, myös sisämaahan, joten jokailtainen punkkisyyni olisi hyvä tehdä ennen nukkumaanmenoa ihan jokaiselle lapsesta vaariin.

  punkki lapsen iholla aiheuttaa paniikin

  Muista nämä vinkit!

  Miksi punkit sitten ovat vaarallisia? Punkit eivät sinänsä ole haitallisia, lähinnä ikäviä seuralaisia. Vaarallisen niistä tekee kuitenkin se, että ne voivat kantaa tauteja; puutiaisaivotulehdusta ja borrelioosia. Punkkiaika on Suomessa aina jopa maaliskuusta marraskuuhun asti. Lämmin syksy jatkaa punkkikautta yllättävän pitkälle, koska punkit viihtyvät kosteassa ilmassa.

  • Ihoa suojaava vaatetus. Pitkälahkeiset ja -hihaiset vaatteet suojaavat punkeilta. Tosin punkki voi päästä iholle kaula-aukosta, lahkeesta tai hihansuusta, joten iltasyyni on hyvä tehdä jokatapauksessa. Punkin yksi lempipaikoista on korvantaus, johon vaatetus ei auta. Silti vaatetuksella aiheuttaa punkille päänvaivaa, koska se ei voi purra vaatteiden läpi. Jos siis menette metsään tai kuljette pidemmässä heinikossa on housujen puntit hyvä laittaa sukan varsiin.
  • Muista tarkistaa lapset joka ilta ennen nukkumaanmenoa, tarkista myös oma ihosi peilin avulla tai toisen avustuksella. Kannattaa käydä kaikki taipeet ja ihopoimut läpi korvanlehtiä myöten. Myös hiusrajat ja päänahka.
  • Hanki punkkipihdit tai pinsetit apteekista. Niillä punkin saa helpoiten ihosta irti. Punkki ei saisi oksentaa, joten unohda voit ja muut keinot, vaikka ne toimisivatkin. Punkki on hyvä saada irti ihosta kokonaisena. Muista desinfioida haavakohta.
  • Punkki- eli TBE-rokotetta kannattaa harkita, jos asutte tai oleilette paljon sellaisilla alueilla, joissa punkkeja ja tautia esiintyy. Rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, mutta ei borrelioosilta. On hyvä muistaa, ettei rokote suojaa kuitenkaan punkeilta, joten edelleen on hyvä tehdä punkkitarkastuksia, jotta inhottavan otuksen saa iholta poistettua mahdollisimman nopeasti.
  • Jos kotitaloudessa on lemmikki, on hyvä muistaa, että on mahdollisuus, että punkki voi siirtyä lemmikin turkista ihmisen iholle, mikäli punkki ei ole vielä tarttunut lemmikkiin kiinni.

   

  Puutiaisaivotulehdus

  Puutiaisaivotulehdus eli TBE on virustauti, johon ei ole hoitoa. Oireena kuume, joka alkaa kuukauden kuluessa tartunnasta. Kuume saattaa tulla ensin lievänä ja kestää muutamia päiviä. Tämän jälkeen on oireetonta aikaa viikko tai kaksi. Sen jälkeen kehittyy aivokuume, joka aiheuttaa korkeampaa kuumetta. Aivokuumevaiheeseen saattaa liittyä päänsärkyä, tasapainovaikeuksia ja pahonvointia. Myös puhehäiriöt ja sekavuusoireet ovat yleisiä.Harvemmissa tapauksissa voi aiheutua jopa pysyviä halvauksia.

  TBE esiintyy paikallisemmin. Eniten tartuntoja on Ahvenanmaalla, Lappeenrannassa ja Turun Saaristossa.

  Puutiaisavokuumetta vastaan on kehitetty ennaltaehkäisevä ja tehokas rokote.

  Borrelioosi

  Borrelioosi eli Lymen tauti aiheuttaa aluksi iho-oireita eli punoitusta. Yleisin havaittava punoitus on ympyrämäinen. Vaeltava punoitus ilmestyy yleensä  muutaman viikon sisällä tartunnasta. Muutaman kuukauden päästä tai vuoden sisällä infektio leviää niveliin tai hermostoon yksilöstä riippuen. Infektio voi aiheuttaa lievää aivokalvontulehdusta tai jopa kasvohalvauksen. Borrelioosia voi hoitaa antibioottikuurilla. Odotettavissa on kuitenkin pidempiaikaisia jälkioireita. Harvemmissa tapauksissa nivel- tai hermoperäiset kivut voivat kroonistua. Lapsilla esiintyy yleisemmin toispuolista kasvohalvausta.

  Borrelioosia esiintyy laajemmilla alueilla.

  Punkki lapsen iholla ei ole maailmanloppu

  Jos punkin purema on oireeton, ei hoitoa tarvitse. Kaikki punkit eivät kanna tauteja, joten lapset voivat huoletta ulkoilla vastaisuudessakin. Varovaisuutta varsinkin riskialueilla on hyvä noudattaa. Jos kuitenkin punkki on päässyt puremaan ja saatte punkin poistettua itse, puremakohtaa ja mahdollisia oireita on hyvä seurailla ja olla herkästi lääkäriin yhteydessä. Jotta saadaan varma tulos tartunnasta, on otettava veri- tai selkäydinnestetesti.

  Lähteet: rokotesuoja.fi ja THL

  -Poikien äidit -toimitus-

  Vastaa