• You are currently viewing Yökastelu yleisempää pojilla kuin tytöillä

  Yökastelu yleisempää pojilla kuin tytöillä

  Tiesitkö, että yökastelu on yleisempää pojilla kuin tytöillä? Yökastelu yleisestikin lapsilla on huomattavasti yleisempää, kuin moni vanhemmista uskookaan.

  Lapset oppivat päivä- ja yökuiviksi yksilöllisesti, noin 4 – 5 vuoden ikään mennessä. Yökastelusta puhutaan silloin, jos yli 5-vuotias lapsi pissaa säännöllisesti yöllä sänkyynsä.

  Lähes 10 % kaikista yli 4 vuotaista ja alle 15 vuotiaista kärsii jossain vaiheessa yökastelusta. Suurin osa yökastelijoista on kuitenkin alle 8 vuotiaita lapsia. Noin 2 % 15-vuotiaista lapsista kärsii vielä yökastelusta. Yökastelun taustalla ei yleensä ole lääketieteellistä syytä, vaan ongelma poistuu itsestään lapsen kasvaessa.

  Yökastelijoista 60% on poikia

  Yökastelu on yleisempää pojilla kuin tytöillä. Asiantuntijat eivät ole täysin varmoja poikien ja tyttöjen eron syistä, mutta tutkimustulokset osoittaisivat, että virtsarakon hallinta kehittyy aiemmin tytöille kuin pojille. Kyseessä on tällöin puhtaasti lapsen kehitysvaihe, josta hän kasvaa ajan mittaan pois. Noin 60 % yökastelijoista on poikia.

  Lue myös: Olin raskaana tietämättäni ja jouduin suoraan synnyttämään

  Muita syitä yökasteluun voivat olla esimerkiksi perinnölliset tekijät, tai erityisen syvä uni. Jos jompikumpi vanhemmista on ollut yökastelija, niin lapsikin on yökastelija jopa 40% todennäköisyydellä. Jos molemmat vanhemmista ovat yökastelleet, niin mahdollisuus lapsen yökastelulle on jopa 70%.

  poika

  Miten auttaa lasta, jolla yökastelua?

  Helpoin konsti auttaa lasta on välttää runsasta juomista pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Samoin suolaisia ruokia tulisi välttää, sillä ne keräävät elimistöön nestettä. Ennen nukkumaanmenoa olisi hyvä käydä aina vessassa.

  Osa perheistä on saanut apua siitä, että lapsi on herätetty pissalle kerran yössä. Jossain vaiheessa lapsi on oppinut heräämään automaattisesti itse vessaan.

  Lue myös: Lasten vaatteista lastensuojeluilmoitus, kahdesti

  Jos lapsi on yli 5-vuotias, ja kastelusta aiheutuu hänelle haittaa, voi yökastelusta hakeutua lääkäriin. Yökastelun hoidossa ensisijainen hoito on hälytinhoito. Se tarkoittaa patjaan tai pikkuhousuihin tulevaa hälytintä, mikä hälyttää kun pissa tulee. Tällöin lapsi oppii ehdollistumisen kautta kuivaksi. Hälytinhoito sopii erityisesti niille lapsille, joilla yöllä tulevan pissan määrä ei ole kovin suuri.

  Yökasteluun on olemassa myös hormoni- ja lääkehoitoa, eri hoitoja voidaan yhdistää tarvittaessa myös toisiinsa.

  Tärkeintä yökastelun hoidossa on, että lasta ei syyllistetä tai rangaista yökastelusta. Onnistuneista kuivista öistä voi yhdessä iloita, mutta pettymystä ei kannata osoittaa niihin aamuihin, kun sänky on kastunut. Pitää muista, että moni perhe ja lapsi on samassa tilanteessa.

  Lähteet: Mehiläinen , DryNites, Terveystalo

  -Poikien Äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Capitana

   Paikallisen seurakunnan lapsityöntekijä kertoi, ettei hänen 20 vuoden uransa aikana ole kertaakaan ollut 2-4lk tarkoitetulla viikon kesäleirillä vain yhtä vaippojen käyttäjää, aina ollut vähintään kaksi. Lapsia leirillä on vain muutamia kymmeniä. Vanhemmat ja lapset eivät puhu avoimesti yökastelusta, sillä kyllähän eka-tokaluokkalaista hävettää kastelu. Tämä puhumattomuus antaa kastelijoiden perheille tunteen, että ovat yksin. Puhumattomuus on myös kastelevalle lapselle raskas taakka ja kaikki uskovat olevansa ainoita. Onneksi asiasta aletaan jo puhumaan! Itse olen puhunut paljon ja onkin selvinnyt, että tuttavapiirissä on useita 8 täyttäneitä kastelevia poikia ja myös niitä yli 10 vuotiaita.

  Vastaa