• You are currently viewing Päivä päiväkodissa -millainen on päiväkodin päivärytmi?

  Päivä päiväkodissa -millainen on päiväkodin päivärytmi?

  Oletko joskus miettinyt, mitä lapsesi hoitopäivän aikana tapahtuu? Millainen päivärytmi siellä on?
  Tässä pohja, jota aika monessa hoitopaikassa noudatetaan.

  Päiväkodin päivärytmi:

  Klo 6.30 Päiväkoti aukeaa. Ensimmäinen työntekijä vastaanottaa aamun ensimmäisiä lapsia. Joku lapsista saattaa vielä olla todella väsynyt ja kaipaa rauhallista sylittelyä sohvalla, kun taas toinen on heti valmiina leikkeihin.

  Klo 7.00 Riippuen päiväkodin koosta ja aamulla tulevien lapsien määrästä, mutta todennäköistä on, että seuraava työntekijä saapuu töihin. Leikkiä, piirtämistä ja oleilua.

  Klo 8.00 – 8.30 Aamupala

  Klo 8.30 – 9.00 Osa lapsista saattaa jo tehdä lähtöä ulos, viimeiset vielä syövät aamupalaansa.

  Klo 9.00-11.00 On ns. päiväkodin toiminta-aika. Tällöin on useimmiten ohjattua toimintaa. Metsäretkiä, kirjastokäyntejä, leikkipuistovierailuja, jumppaa, luistelua… Toki myös toisinaan on leikkipäiviä, jolloin leikitään päiväkodin pihalla / ryhmätiloissa.

  Klo 11 -12 on lounas. Joissain ryhmissä aloitetaan ruokailu jo klo 11, joissain vasta lähempänä kahtatoista.

  Klo 12.00 tai kun ruokailu on saatu päätökseen, siirrytään lepäämään. Osa lapsista nukkuu ja osa lapsista vain lepää ja kuuntelee lepohetken satua / musiikkia / rauhoittuvat hiljaisuudessa. Nämä ovat asioita, joita jokaisessa lapsiryhmässä toteutetaan sillä keinoin, mikä tuntuu lapsiryhmän tarpeisiin parhaimmalta ja toimivammalta tavalta.

  Lapset jotka eivät nuku päiväunia, nousevat lepohetken jälkeen. Osassa lapsiryhmissä myös tällöin siirrytään ulkoilemaan, joissain ryhmissä puolestaan jäädään sisälle leikkimään. Tämä on myös monessa päiväkodissa hetki, jolloin työntekijät käyvät kahvilla erillisessä kahvihuoneessa. Lounastaukoon työntekijöillä ei ole mahdollisuutta, vaan lounaan he syövät yhdessä lasten kanssa.

  Klo 14.00 on välipalan aika. Tämäkin saattaa vaihdella talokohtaisesti, mutta aika monessa talossa se on juurikin tämä klo 14.

  Klo 14.30 aikaan kun välipala on syöty, saatetaan jo tehdä lähtöä ulos. Toisinaan voidaan myös jäädä hetkeksi sisälle. Välipalan jälkeinen aika on sellaista, että osa lapsista saattaa lähteä kotiin, eli mitään retkiä tms ei iltapäivästä enää järjestetä. Tämä on myös aika, jolloin ensimmäinen työntekijä alkaa tehdä lähtöä kotiin.

  Klo 14.30 – 17.00 on aikaa, jolloin leikitään sisällä / lähdetään ulos ja vanhemmat hakevat lapsensa.

  Lue myös: Poikien äiti – Eka päiväkotipäivä TAAS

  -Poikien äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Jaana

   Kyllä jokaisessa paikkaa missä mie olen ollut töissä henkilökunta syö kahvihuoneessa omassa rauhassa. Saa toki syödä lastenkin kanssa, mutta sama palkallinen ruokatauko kuuluu myös päiväkodin henkilökunnalla.

   1. Jukka

    Ruokailu lasten kanssa kuuluu työtehtävään ja on erittäin tärkeä pedagoginen tilanne eli ei ole palkallinen ruokatauko.Ihmettelen suunnattomasti tuollaista käytäntöä. Enpä ole urallani (alalla vuodesta 1981) moiseen törmännyt.

  2. Kilu

   Paitsi että ensimmäinen työntekijä voi lähteä kotiin jo klo 11.00. Harvinaista herkkua, että aamuvuorolainen on yli yhteen töissä.

  Vastaa