• You are currently viewing Vinkit kaamosväsymyksen taltuttamiseen!

  Vinkit kaamosväsymyksen taltuttamiseen!

  Väsyttääkö? Vinkit kaamosväsymyksen taltuttamiseen!

  ”Taas syksy tää mut yllättää..”

  Hausmylly laulaa ikävästä lokakuusta, ja sitä se monelle suomalaiselle todellakin on. Lokakuussa valon määrä on jo kääntynyt syöksylaskuun, ja useat meistä alkavat kärsiä merkittävistä kaamosväsymyksen oireista. Valon vähenemisen myötä vähenee myös sosiaalisuus, mieliala saattaa olla tavallista ärtyneempi ja tuntuu parhaalta eristäytyä omiin oloihinsa.

  Osalla kaamosväsymys saavuttaa jopa kaamosmasennuksen. Kaamosmasennukseen sairastuvien määrä vaihtelee maittain. Itävaltalaisista noin 2,5 prosenttia kärsii kaamosmasennuksesta, ja Suomessa vastaava luku on noin prosentin luokkaa. Runsaista kaamosoireista Suomessa kärsii lähes kolmannes väestöstä. Kaamosoireista kärsii 20 prosenttia naisista ja 12 prosenttia miehistä.

  Väkilukuun suhteutettuna kaamosoireista kärsii yhtä moni niin pohjoisessa kuin etelässäkin. Kuitenkin aivan pohjoisessa asuvilla kaamosoireet saattavat olla vakavampia kuin etelässä asuvilla.

  Paras keino kaamoksen karistamiseksi taitaisi olla lento vaikkapa Thaimaan auringon alle, mutta harvalla siihen on varaa tai mahdollisuutta, ja tällä hetkellä ei pulleinkaan kukkaro välttämättä auttaisi. Kaamosoireita tutkitaan edelleen maailmalla, mutta hoitosuosituksiin ei ole vuosikymmenten saatossa tullut juuri muutoksia.

  Lue myös: Tutkimus:Yli puolet kolmekymppisistä naisista lapsettomia!

  Mikä siis avuksi?

  1. Lisää valoa. Luonnonvaloon hakeutuminen ei läheskään aina ole mahdollista – moni saattaa tuon surullisen lyhyen valoisan ajan olla esimerkiksi töissä. Valon määrää voi onneksi lisätä nykyisin esimerkiksi kirkasvalohoidolla. Kirkasvalohoidoksi riittää yleensä puoli tuntia kirkasvalolampun äärellä aamuisin.
  2. Syö hyvin. Kaamoksen aikana herkut vetävät puoleensa ja moni saakin muutamia kaamoskiloja.Makean himo saattaa vaivata voimakkaasti iltaisin. Herkuttelu yhdistettynä kaamosväsymyksen aiheuttamaan liikunnan vähentymiseen saattaa saada olon tukalaksi. Kaamoksen aikaan tulisikin pyrkiä syömään mahdollisimman terveellisesti, sekä kiinnittää sopiviin annoskokoihin ja säännölliseen ruokarytmiin.
  3. Liiku riittävästi. Tutkimusten mukaan hyvä keino kaamosväsymyksen helpottamiseen on hengästyttävä, sykettä nostava liikunta. Omien fiilisten ja oman kunnon mukaan liikuntaa kannattaa harrastaa ainakin kolme kertaa viikossa, vähintään puoli tuntia kerrallaan. Liikuntaa tulisi jatkaa säännöllisesti, koska sen virkistävät vaikutukset alkavat näkyä noin kuukauden jälkeen.
  4. Älä eristäydy. Kaamosoireet saattavat saada sohvan tuntumaan erityisen houkuttelevalta, on suositeltavaa pitää kiinni sosiaalisista suhteista. Vaikka ystävien tapaaminen ja sosiaaliset tilanteet saattavat kaamoksen ytimessä tuntua vaikeilta, lopputulemana ne helpottavat väsymystä.

  Täällä lisää kaamosväsymyksestä.

  Mitkä ovat sun vinkit kaamosväsymyksen taltuttamiseen?

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa

  ×

  Ostoskori