• You are currently viewing Kahvin historia -kahvinkeitto oli aluksi miesten hommaa
  Photo: Maria Shanina

  Kahvin historia -kahvinkeitto oli aluksi miesten hommaa

  Kahvi, tuo äitien ihmeliemi, kaipaa ehdottomasti lähempää tutustumista. Tiedätkö miten kahvi on kehitetty ja mistä se on kotoisin? Millainen on kahvin historia?

  Kukaan ei tarkalleen tiedä kuinka tai milloin kahvi on keksitty, sen alkuperästä kuitenkin liikkuu monia tarinoita.

  Kahvi löydettiin todennäköisesti sattumalta. Yksi tarina kahvin keksimisestä kertoo vuohipaimenesta. Siinä vuohipaimen huomasi vuohiensa epätavallisen vilkkauden, näiden syötyä tietyn pensaan marjoja. Vuohipaimen maistoi marjoja, mutta maku ei ollut kummoinen. Hän heitti loput marjat nuotioon ja siitä seurasi  ihana kahvin tuoksu. Miedontaakseen marjojen vahvaa makua, hän keksi myöhemmin murskata marjat ja sekoittaa ne kuumaan veteen. Näin syntyi kahvijuoma. Vuohipaimenen kautta kahvihjuoma levisi luostariin kaikkien munkkien nautittavaksi.

  Lue myös: Kiireisistä aamuista helpompia

  Kahvin virallisesta historiasta puolestaan tiedetään ainakin se, että kahvin alkuperä johdattaa Etiopiaan. Arkeologisten kaivausten perusteella, luonnonvaraista kahvia on kasvanut seudulla yhtä kauan kuin siellä on ollut ihmisiäkin. Kahvimarjoista uutettiin silloin alkoholin kaltaista piristävää juomaa.

  Miten meidän tuntema kahvi on sitten kehitetty?

  Photo: Mike Kenneally

  Kahvijuoman keksijät olivat arabit -vain miehet saivat keittää

  Meille tutun kahvijuoman keksijöinä pidetään arabeja, jotka valmistivat kahvia luultavasti jo 1200-luvun tienoilla Jemenissä. Kahvi on kehitetty niin, että eräs arabi keksi lisätä kuumaan veteen paahdettuja kahvipensaan marjoja. Siitä syntyi voimakas aromi ja mahtava maku.

  Kahvi levisi Arabian niemimaalle, ja sitä alettiin viljellä suunnitelmallisesti. Kahvinjuonti yleistyi nopeasti, ensin sitä nauttivat papit, mutta pian tavallinen kansa tuli perässä. Kahvihuoneissa arabimiehet ja -naiset joivat yhdessä kahvia, pelasivat shakkia, tanssivat, kuuntelivat musiikkia ja keskustelivat.

  Lue myös: Joulusiivous. Nappaa talteen hauska muistilista

  Arabien kahvilasääntöjen mukaan kahvinkeittäjiksi kelpasivat vain miehet. Joten alunperin kahvinkeitto on ollut nimenomaan miesten hommaa. Naiset saivat juoda kahvia, ja juomasta tulikin arabinaisille tärkeää. Maassa oli jopa laki, jonka mukaan naisella oli oikeus saada avioero, mikäli mies ei sallinut hänen juoda kahvia.

  Eurooppaan kahvi tuli 1600-luvulla

  Aluksi Lähi-Idän Euroopan matkaajat toivat tuliaisina tarinoita tästä epätavallisesta mustasta virvokkeesta. Monet suhtautuivat uuteen virvokkeeseen joko epäilevästi tai pelolla. kahvia kutsuttiin nimellä ”Saatanan kitkerä keksintö”.

  Suomeen kahvi saapui ensimmäistä kertaa porvarien kahvilaivojen mukana 1720-luvulla. Kahvi oli tarkoitettu aluksi vain ylhäistön nautintoaineeksi, mutta 1800-luvulla se tuli myös talonpoikaisväestön käyttöön. Nyt sitä käytetään lähes joka perheessa ja se pelastaa monen kiireisen äidin ja isän päivän.

  Nykyisin kahvia tuotetaan runsaasti Keski- ja Etelä-Amerikassa, kuten Brasiliassa, Kolumbiassa ja Guatemalassa. Muita merkittäviä kahvintuottajamaita ovat esimerkiksi Vietnam, Etiopia ja Indonesia. Suurin kahvintuottajamaa Brasilia tuottaa noin kolmasosan maailman kahvista.

  Lähteet: Unison Coffee, Paulig, Kahvi.fi

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa