• You are currently viewing Kyselyn tulokset -Lapselle koronarokote
  Kuva: CDC

  Kyselyn tulokset -Lapselle koronarokote

  Koronarokote ja sen antaminen lapselle puhuttaa ja jännittää vanhempia juuri nyt.

  Koronarokotukset alkavat Suomessa mahdollisesti jo ennen joulua. Rokotteet odottavat tällä hetkellä lähtökäskyä rokotetehtaalla. Tarkoituksena on, että rokote koronaa vastaan tarjotaan kaikille halukkaille ja se on ilmainen. Hallitus on kaavaillut, että ensin rokotetta annettaisiin koronapotilaiden hoitajille, hoivakotien henkilöstölle sekä riskirymissä oleville.

  Todennäköistä on, että koronarokotukset alkavat Suomessa vasta vuodenvaihteen jälkeen. Lasten rokottaminen ei ole tässä vaiheessa ensisijaista. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan asiassa tarvitaan lisää tutkimustuloksia.

  Koronarokote lapselle, ei houkuta vanhempia

  Teimme suljetussa ryhmissämme kyselyn poikien äideille, rokottavatko äidit lapsensa koronaa vastaan, vaiko eivät? Vastauksia tuli yhteensä lähemmäksi tuhat.

  Äitien vastausten perusteella rokote vielä arveluttaa monia vanhempia. Selvä enemmistö ei ole ensimmäisten joukossa rokottamassa lapsiaan. 40% vastanneista aikoo harkita rokotteen ottamista lapselle vielä tarkasti. Yli 40% vastanneista ei aio ottaa rokotetta missään vaiheessa lapselleen. Vain harva ottaisi rokotteen lapselleen vaikka heti.

  MTV Uutisten mukaan, myös aikuiset arastavat rokotteen ottamista. Vain reilu kolmannes aikuisista on täysin varma rokotteen ottamisesta. Eniten jännittää rokotteen nopea kehittely ja mahdolliset sivuvaikutukset.

  koronarokote lapsille
  Photo: CDC

  Ovatko koronavirusrokotteet turvallisia?

  THL kertoo sivuillaan, että koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä. Lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain rokotteille, joilla on tutkimuksiin osoitettua näyttöä sekä tehosta että turvallisuudesta.

  Rokote arvioidaan huolella. Esimerkiksi hyödyt ja haitat punnitaan tarkoin, ennen kun se tuodaan markkinoille. Vielä ei ole tietoa siitäkään, kuinka kauan rokotteen antama suoja kestää. Luonnon taudille antamasta immuniteetista tiedetään, että suoja säilyy ainakin 3–4 kuukautta, mahdollisesti pidempäänkin.

  Rokotteen ottaminen on jokaisen vapaaehtoinen valinta, mutta taudin välttäminen loputtomiin, ei ole myöskään toimiva ratkaisu.

  Lähteet: Iltalehti, MTV, THL

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa