• You are currently viewing Vauvan ilmavaivat – mikä avuksi?

  Vauvan ilmavaivat – mikä avuksi?

  Ilmavaivat ja vatsaongelmat ovat todellä yleisiä pienillä vauvoilla. Lähes kaikilla on ilmavaivoja jossain vaiheessa. Osa vauvoista ei kärsi ilmavaivoista, mutta osalle ne aiheuttavat kipua ja epämukavaa oloa. Monesti mahaa kipristää heti syömisen jälkeen tai muutamaa tuntia myöhemmin.

  MISTÄ ILMAVAIVAT JOHTUVAT?

  Yleisin syy vauvojen ilmavaivaivoihin on se, että vauvat nielevät maidon mukana ilmakuplia, jotka aiheuttavat kipua suolistossa.  Jos äiti imettää ja maitoa tulee runsaasti, vauva joutuu nielemään nopeasti.

  Liikunta auttaa ilmavaivoihin niin lapsilla kuin aikuisillakin ja koska vauvat eivät pysty itse liikkumaan, ilmavaivoja syntyy herkemmin. Toisinaan syy voi myös löytyä imettävän äidin ravinnosta. Jos vauvalla on paljon vatsavaivoja, kannattaa imettävän äidin kiinnittää huomiota omaan ruokavalioon. Herkkävatsainen vauva saattaa nimittäin saada oireita myös äidin syömästä ravinnosta. Tunnetuimpia ilmavaivojen aiheuttajia on: voimakkaat mausteet, herneet, pavut, kaalit, sipulit, ruisleipä, kahvi ja suklaa. Yksi tekijä saattaa myös olla äidin käyttämät lääkkeet, esimerkiksi äidin rautalääkitys aiheuttaa herkästi ilmavaivoja vauvalle.

  MIKÄ AVUKSI?

  Vauvan oloa voi kokeilla helpottaa erilaisin keinoin. Röyhtäyttäminen olisi hyvä tehdä aina ja heti syötön jälkeen. Vauvaa voi kanniskella, nostella ja heijata ilmavaivoista aiheutuvien kipujen auttamiseksi. Vauvan alaselkää voi hellästi taputella ja antaa hierontaa.

  KOLIIKKI

  Koliikilla tarkoitetaan vauvan runsasta, toistuvaa ja selittämätöntä itkuisuutta, jota ilmenee etenkin iltaisin. Vaiva alkaa useimmiten parin viikon iässä ja voi jatkua jopa neljä kuukautta. Koliikin syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta sen arvellaan olevan suolistoperäistä eikä se johdu vauvan huonosta hoidosta.

  Koliikin hoitoon ei ole olemassa lääkettä, mutta oloa voi kokeilla helpottaa samoin kuin ilmavaivojen hoitossa. Jos vauvan epämukavaan oloon liittyy muita oireita, kuten esimerkiksi oksentelua, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin ja selvittää, ettei taustalla ole muita vatsavaivoja aiheuttavia sairauksia.
  Lähde: Terveyskirjasto

  Lue myös: Vastasyntyneen ihoa peittävän valkoisen lapsenkinan monet hyödyt
  Löydät meidät myös facebookista ja instagramista

  – Poikien äidit toimitus –

   

  Vastaa