• You are currently viewing Yksinhuoltaja ja vakavasti sairaan pojan omaishoitaja

  Yksinhuoltaja ja vakavasti sairaan pojan omaishoitaja

  Yhden vanhemman perheitä on Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kaikista lapsiperheistä 22%. Yksinhuoltaja äitejä on 152 888 ja yksinhuoltaja isiä on 33 292.

  Millaista on olla yksinhuoltaja? Haastattelimme 28-vuotiasta yksinhuoltajaäitiä, joka tekee 3-vuorotyötä ja on samalla vakavasti sairaan 6-vuotiaan poikansa omaishoitaja.

  Kauanko olet ollut yksinhuoltaja ja mikä tilanteeseen johti?

  Olen ollut yksinhuoltaja pian 3 vuotta. Sitä ennenkin olin käytännössä yksinhuoltaja. Lapsen isä on työnarkomaani ja oli lähes aina töissä (7 päivää viikossa 10-16h työpäiviä).

  Onko läheisten käytös yksinhuoltajuuden myötä muuttunut?

  Osan läheisistä on ollut vaikea hyväksyä eroa. He näkevät lapsen isän kunnollisena, ahkerana miehenä. Osa läheisistäni pitää lähes tiiviimmin yhteyttä nykyään lapsen isään, kuin minuun.

  Onko yksinhuoltajuus vaikuttanut ystävyyssuhteisiin?

  Yksinhuoltajuus on vaikuttanut ystävyyssuhteisiini pelkästään positiivisesti. Minulla on paljon enemmän aikaa ja energiaa ystävyyssuhteille, kun minun ei enää ”tarvitse odottaa” tuleeko kumppani kenties tänään käymään kotona vai ei. Voin elää omaa elämääni ja ylläpitää itselleni tärkeitä sosiaalisia suhteita.

  Jos jotain arjessanne haluaisit muuttaa niin mikä se olisi?

  Pojallani on harvinaissairaus joka vaikuttaa jokapäiväiseen arkeen. Olen poikani omaishoitaja. Toisinaan toivoisin, että arkea jakaisi kanssani joku toinen aikuinen.

  Koetko, että arkenne on raskasta? Onko sinulla mahdollista lapsivapaisiin?

  Omaishoitajuus varsinkin yksinhuoltajana on raskasta. Se sitoo minut poikaani 24/7. Tämän lisäksi on pakko käydä töissä (3-vuorotyö), jotta pystyn perheemme kulut hoitamaan. Pojallani on henkilökohtainen avustaja työpäivieni ajan. Lapsivapaita minulla on kohtuullisen harvoin. Noin kerran kuukaudessa lapsen isä ottaa pojan yökylään. Välillä voi olla kuukausien tauko ilman yökyläilyjä. Omilta vanhemmiltani saan apua tarvittaessa.

  Mikä arjessanne on erityisen hyvää?

  Poikani on valloittava. Meillä on oma päivärytmimme, omat tapamme. Tykkään tehdä asioita poikani kanssa. On ihanaa viettää leffailtaa tai lähteä lomareissulle hotelliin. Kotimme on myös tärkeä. Rakastan kodin rauhaa ja hiljaisuutta, meidän omaa rytmiä, joita ei enää muut sekoita tai häiritse.

  Sana on vapaa:

  Yksinhuoltajuus on raskasta, mutta samalla se antaa kaiken mitä tarvitsen. En koskaan jää paitsi lapseni uusista oivalluksista tai tärkeistä hetkistä, koska se olen aina minä joka ne kaikki hetket hänen kanssaan jakaa. Arvostan ihan jokaista yksinhuoltajaa.

  – Poikien äidit toimitus –

  Poikien äidit facebookissa ja instagramissa

  Vastaa