• You are currently viewing Joka neljäs kuudesluokkalainen ei osaa uida -uimataito on tärkeä!

  Joka neljäs kuudesluokkalainen ei osaa uida -uimataito on tärkeä!

  Uimataito on yksi tärkeimmistä taidoista oppia mahdollisimman nopeasti. Lukeminen, kirjoittaminen ja pyörällä ajaminen eivät pelasta henkeä, mutta uimataito voi pelastaa. Tiesitkö, että jopa joka neljäs kuudesluokkalainen ei osaa uida?

  Ilmojen lämmetessä ja kesälomien saapuessa yhä useampi lapsiperhe suuntaa uimarannoille ja maauimaloihin viettämään lämpimiä kesäpäiviä. Monet perheet nauttivat veden läheisyydestä ja lapset leikkivät mielellään vedessä. Lapsia tarvitsee kuitenkin koko ajan pitää silmällä, varsinkin uimataidottomia lapsia.

  Miten kannustaa uimataitoon?

  Uimataito on tärkeä asia ja lapsi kannattaakin tutustuttaa veteen jo pienestä pitäen. Vesi on suuri elementti, eikä ihmekään, että se aluksi voi vaikuttaa pelottavalta ja ihmeelliseltä. Lapset kuitenkin pitävät vedestä ja se kiehtoo niin pienempää kuin isompaakin ikäpolvea. 

  Lue myös: Tältä hukkuminen näyttää -Poikien Äiti blogi

  Koska uimaan oppiminen ei välttämättä suju hetkessä, ovat apuna erilaiset uimakoulut ja -kurssit, joihin lapsi voi osallistua. Vauvat voi ilmoittaa vauvauintiin, jolloin pienikin vauva pääsee tutustumaan veteen turvallisesti yhdessä aikuisen kanssa.

  Uimakouluihin otetaan noin viisivuotiaita ja siitä vanhempia lapsia. Kesäisin uimakouluja järjestetään myös luonnonvesissä. Eri ikäluokille opetus on tietenkin eri tasoista; Aloitetaan alkeista ja pikkuhiljaa edetään vaativimpiin uimasuorituksiin. Myös jo pelkästään se, että lapsi pääsee rantaveteen läiskyttelemään ja leikkimään, antaa hyvän pohjan uimataidon oppimiseen. On tärkeää, että jokainen lapsi saisi mahdollisuuden oppia uimaan.

  Uimataitoisena pidetään Pohjoismaisen uimataidon määritelmän mukaan sellaista henkilöä, joka jouduttuaan syvään veteen siten, että pää menee pinnan alle ja päästyään pinnalle, henkilö jaksaa uida yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta vähintään 50 metriä selällään.

  uimataito

  Vedenpelko hidastaa uimaopettelua

  Entä jos lapsella on vedenpelko, eikä tämä suostu menemään veteen?

  Aluksi tulisi selvittää, mistä lapsen vedenpelko johtuu. Yleensä pelon takana on ainoastaan lapsen yleinen arkuus, joskus taustalla voi olla myös jokin aikaisemmin tapahtunut tilanne, jossa lapsi on säikähtänyt jotain veteen liittyvää asiaa. Lapsi voi myös kokea veden epämiellyttäväksi sen osuessa silmiin, nenään tai korviin. Lasta kannattaa rohkaista, eikä lapsen pelkoa tulisi vähätellä. Apuna ovat niin erityisuimakoulut kuin erilaiset ryhmät, joissa vedenpelkoa käsitellään yhdessä vedenpelkoon erikoistuneen ammattilaisen kanssa. Ryhmissä lapsi kokee olevansa turvallisessa ympäristössä ja saa näin ollen luottamusta siihen, ettei vesi ole ollenkaan pelottava asia.

  Lue myös: Mitä tehdä kun on tylsää -Poikien Äiti blogi

  Koska uimataito kuuluu kaikille, on järkytys, että vuonna 2017 tehdyn valtakunnallisen uimataitotutkimuksen mukaan joka neljäs kuudesluokkalainen ei osaa kunnolla uida. Osassa kouluista järjestetään uimaopetusta; Näin myös niiden perheiden lapset, joissa ei muuten olisi mahdollisuutta uimiseen, pääsevät oppimaan uimisen taidon. Uimataidon oppimista edesauttaa, että lapsi pääsee säännöllisesti kosketuksiin veden kanssa. Uimataitotutkimuksesta voi lukea lisää SUH ry:n sivuilta

  Lapset leikkivät mielellään vedessä ja vedellä. Parhaimmillaan vesi on valloittava elementti, josta koko perhe voi nauttia vuodenajasta riippumatta. Uimaan opettelu ei ole koskaan liian myöhäistä!

  -Poikien äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Riitta Oksanen

   Tärkeä taito. Minä palkkasin uimaopettajan 11-vuotiaalle uimataidottomalle, aralle pojalleni 10 kertaa 5-luokan syksyllä. Paras sijoitus ikinä, rahat ei menneet hukkaan.

  Vastaa