• You are currently viewing Lapselle punkkirokote? 

  Lapselle punkkirokote? 

  Kannattaako lapselle antaa punkkirokote? Se riippuu paljon siitä missä ja miten asutte ja liikutte.

  Punkit liikkuvat aktiivisesti ympäri vuoden, puutiainen on aktiivinen vähintään viiden asteen lämpötilassa. Puutiaiskausi kestää Suomessa tavallisesti jopa helmi-maaliskuusta joulukuuhun. Punkit voivat leivittää Borrelia-bakteeria tai TBE-virusta. Borrelia-infektiota voidaan hoitaa antibioottikuurilla, mutta TBE-viukseen se ei tehoa. TBE-viruksen aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole hoitokeinoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella.

  Lue myös: Punkki lapsen iholla, miten estää punkkien tarttuminen?

  Punkin elinikä on 2–4 vuotta, ja se kehittyy muutaman kymmenesosamillimetrin kokoisesta toukasta 3-5 millimetrin aikuiskokoon. Ollessaan aktiivinen punkki odottaa kasvillisuuden seassa, esimerkiksi ruohonkorrella 10–20 sentin korkeudella maanpinnasta, että sopiva eläin kulkee ohi, joskus se on ihminen.

  Miksi lapselle kannattaa ottaa punkkirokotus?

  TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdus voi olla pahimmassa tapauksessa hyvin vakava sairaus, tästä syystä erityisesti alueilla missä taudin esiintyvyys on suurempaa, kannattaa punkkirokote ottaa. Puutiaisaivotulehduksen tapausmääriä voi seurata THL:n sivuilta. 

  Yksittäisen punkin pureman aiheuttama sairastumisriski on pieni, eivätkä kaikki punkit kanna TBE-virusta. Suojautuminen on silti tärkeää. Punkkirokote on tärkeä etenkin silloin, jos perhe oleilee kesäkaudella paljon ulkona luonnossa. Rokote siis kannattaa ottaa erityisesti jos liikkuu saaristossa ja Ahvenanmaalla. Punkkeja ja tautia esiintyy kuitenkin myös muualla Suomessa ja Euroopassa.

  Rokotuksen voi antaa 1-ikävuodesta lähtien.

  punkki

  Kunnat saattavat tarjota maksuttomia TBE-rokotuksia

  Maksuttomia TBE-rokotuksia jaetaan paikoissa, joissa puutiaisaivotulehdusta esiintyy. Vuosien 2015–2019 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen laskennallinen ilmaantuvuus oli korkein Paraisten saaristokaupungissa: 53 tapausta 100 000 asukasta kohti. Vuonna 2019 Paraisilta raportoitiin yhdeksän puutiaisaivotulehdustapausta. (lähde Yle)

  Maksuttomia  punkkirokotteita jatketaan esimerkiksi Ahvenanmaalla, Paraisilla ja Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa sekä Raahen edustalla, Preiskarin saaressa.

  Yksi rokote ei ole täysin suojaava, mutta parempi kuin ei mikään. Toinen rokote suositellaan otettavaksi 1-3 kk ensimmäisen rokotteen jälkeen, ja kolmas rokote 5-12 kk toisen rokotteen jälkeen. Jos suojaa tarvitaan nopeammin, toinen annos voidaan antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä.  Myös tällöin kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Lue lisää rokotteesta THL:n sivuilta.

  Lähteet:Rokotesuoja, THL Yle

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa