• You are currently viewing Miten kohdata nuoren sydänsurut?

  Miten kohdata nuoren sydänsurut?

  Miten kohdata nuoren sydänsurut?

  Teinin ensimmäinen seurustelusuhde oli silkkaa onnea ja ilotulitusta – kunnes ei sitten enää ollutkaan. Nyt kotona on maansa myynyt nuori, jonka itkulle ei tule loppua. Nuoren maailma on romahtanut, ja hän saattaa surun lisäksi kokea hätää, jopa paniikkia. Hänet on ehkä hylätty, mutta ero on raskas hetki vaikka päätös olisi yhteinen.

  Mitä sinä vanhempana voisi tehdä? Miten kohdata nuoren sydänsurut? Lue Poikien Äitien vinkit alta.

  1.Älä väheksy teiniä tai hänen tunteitaan.

  Nuoren tunteet – rakastuminen, pettyminen ja suru – ovat aivan yhtä voimakkaita, kuin aikuistenkin. Älä vähättele nuortasi edes ajattelemalla että kyse olisi vain teinien hömpötyksistä – saati sitten sano sitä ääneen. Mukahauskat ”äkkiäkös sinä uuden löydät”-letkautukset tai muut vastaavat ovat ehdoton ei. Sinä et varmaankaan sanoisi niin myöskään avioerossa kamppailevalle ystävällesi?

  2. Auta nuorta käsittelemään tunteensa itse.

  Teini oppii omista kokemuksistaan ja löytää oman tavan käsitellä ihmissuhteista syntyviä suruja. Mikäli vanhempi tai vanhemmat puuttuvat näihin tilanteisiin turhan paljon, tällaista kehitystä ei tapahdu. Nuori tarvitsee omaa tilaa. On ihan okei tarjota kainaloa, suklaata tai nenäliinaa, mutta älä tuppaudu liikaa.

  3. Kuuntele, älä puhu.

  Nuoren erikseen kysyessä voit kertoa sopivalla tavalla omasta kokemuksestasi, mutta tämä on teinin hetki. Kysy miltä hänestä tuntuu, ole läsnä ja saatavilla. Kuuntele aidosti. Älä myöskään utele eron syitä tai vaadi teiniä puhumaan asiasta. Ero on kipeä asia ja avautuminen saattaa viedä aikaa.

  4. Sinun mielipiteelläsi ei ole merkitystä.

  Vaikka olisit inhonnut teinin seurustelukumppania sydämesi pohjasta ja haluaisit järjestää karnevaalin suhteen päätttymisen kunniaksi – vaikene. Sinun ei tarvitse eikä kuulu ottaa puolia, eikä varsinkaan alkaa parjaamaan entistä seurustelukumppania. Ole neutraali.

  5. Tarjoa teinille mukavaa tekemistä.

  Sydämensä särkenyt teini vetäytyy todennäköisesti aluksi omiin oloihinsa, eikä häntä tarvitse kiskoa sieltä väkisin pois. Vaikka et tyrkytä seuraasi tai ajatuksiasi, voit rakastavan lempeästi ehdottaa nuorella jotain hänelle mieluisaa puuhaa: leffailua, shoppailua tai vaikka pizzeriareissua. Mukavat puuhat vievät teinin ajatuksia pois ikävistä asioista.

  Mitkä ovat sinun vinkkisi? Miten kohdata nuoren sydänsurut?

  -Poikien Äidit toimitus-

  PS. Lisää hyviä vinkkejä löydät täältä!

  Vastaa

  ×

  Ostoskori