• You are currently viewing Olenko raskaana? Tunnista alkuraskauden oireet.

  Olenko raskaana? Tunnista alkuraskauden oireet.

  Kaikille raskaana oleville ei ilmaannu raskausoireita, eli niiden puuttumisesta ei kannata tehdä omia johtopäätöksiä, mutta on olemassa tiettyjä merkkejä, jotka saattavat liittyä raskauteen. Esimerkiksi hormonaalisesti aktiivinen rintakudos reagoi raskauteen turpoamalla ja aristamalla. Pahoinvointi ja oksentelu taas johtuvat raskaushormonitason noususta. Se, minkä verran kenelläkin raskaushormonia kehittyy, on yksilöllistä, mutta mitä runsaammin raskaushormonia on kehossa, sitä voimakkaammat tapaavat alkuraskaudesta kielivät oireetkin olla.

  MISTÄ TIEDÄN OLENKO RASKAANA?

  Jo ennen ensimmäisiä väliin jääneitä kuukautisia saatat huomata outoja asioita vartalossasi. Monilla naisilla ensimmäiset raskauden oireet näkyvät jo pari viikkoa hedelmöityksestä.

  PAHOINVOINTI voi alkaa jo kolme viikkoa hedelmöityksen jälkeen. Pahoinvointi johtuu yleensä nopeasti nousseista hormonitasoista. Pahoinvointiin voi vaikuttaa myös naisen korostunut hajuaisti, joka saattaa saada normaalitkin hajut tuntumaan kuvottavilta. Monesti myös puhutaan aamupahoinvoinnista, mutta on paljon naisia, jotka voivat pahoin muulloinkin kuin pelkästään aamuisin.

  RINTOJEN ARKUUS saattaa olla se aivan ensimmäinen tuntuva raskauden oire. Arkuus johtuu hyvin todennäköisesti kohonneista hormonitasoista ja saattaa esiintyä jopa kaksi viikkoa hedelmöittymisen jälkeen.

  VÄSYMYS saattaa johtua nopeasti kohonneesta hormonitasosta. Saatat tuntea, ettei silmät tahdo pysyä auki. Myös alempi verensokeri ja verenpaine sekä lisääntynyt verentuotanto saattavat aiheuttaa väsymyksen tunnetta.

  Lue myös: Raskaana ja ekaa kertaa neuvolaan

  MUITA YLEISIÄ OIREITA ALKURASKAUDESSA

  • Alavatsan vihlonta tai nipistely
  • Jatkuva vessahätä
  • Hajuherkkyys
  • Oudot ruokahimot
  • Mielialan vaihtelut

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa