• You are currently viewing Raskaana ja ekaa kertaa neuvolaan!

  Raskaana ja ekaa kertaa neuvolaan!

  Oletko juuri saanut tietää olevasi raskaana? Mitä seuraavaksi? Mihin pitää ottaa yhteyttä? Useimmiten ensimmäinen raskausajan neuvolakäynti on raskausviikolla 8-10, mutta neuvolaan kannattaa ottaa yhteyttä hyvissä ajoin. Varsinkin jos et ole aivan varma milloin raskaus on saanut alkunsa ja monennellako raskausviikolla olet.

  OLEN RASKAANA JA ENSIMMÄINEN NEUVOLAKÄYNTI JÄNNITTÄÄ

  Ensimmäinen neuvolakäynti voi tuntua jännittävältä ja silloin kun on raskaana, saattaa eteen tulla aivan yllättäviä tunneryöppyjä, mutta niitä ei kannata pelätä, eikä niitä missään nimessä kannata hävetä. Ammattitaitoinen neuvolan työntekijä on siellä sinulle tukena ja ensimmäinen käyntikerta on hyvin pitkälti juttelua ja lomakkeiden täyttämistä. Myös isät ovat tervetulleita neuvolaan, jo heti ensimmäisestä käyntikerrasta alkaen.

  Lue myös: Isän raskausoireet

  Käynnin aikana selvitetään mm. mahdollisia perinnöllisiä sairauksia sekä ruokailu -ja liikuntatottumuksia. Verenpaine ja paino ovat mittauksia, joita tehdään jokaisella käynnillä. Äiti saa myös ensimmäisellä käyntikerralla neuvolakortin, johon jatkossa kirjataan ylös kaikki tehnyt mittaustulokset.

  THL suosittelee ottamaan yhteyttä neuvolaan mahdollisimman varhain, jotta äiti ehtii halutessaan osallistua mahdollisiin sikiöseulontoihin. Neuvolassa käyminen ennen 16:tta raskausviikkoa on myös äitiysavustuksen saamisen ehto. Kun raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää eli noin 5 kuukautta, saat neuvolasta raskaustodistuksen. Tarvitset todistuksen, kun haet Kelan myöntämää äitiysavustusta ja äitiysrahaa. Muista myös hakea äitiysavustusta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Äitiysavustukseksi voit valita äitiyspakkauksen tai 170 euron rahasumman. Pakkaus toimitetaan noin kahden viikon kuluttua sen myöntämisestä.

  Lue myös: Pika-opas Kelan perhe-etuuksiin

  Löydät meidät myös facebookista ja instagramista

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa