• You are currently viewing Isän raskausoireet

  Isän raskausoireet

  Isän raskausoireet

  Isän raskausoireet – siis mitkä? Kyllä vain, isäkin voi kärsiä raskausoireista, ja tyypillisimmin niistä kärsitään erityisesti silloin kun perheeseen odotetaan esikoista. Virallinen nimitys tälle on myötätuntoraskaus, eli Couvaden syndrooma tai Couvade-ilmiö.

  Vaikka fyysisesti raskaana onkin nainen, tuleva äiti, tieto edessä siintävästä vanhemmuudesta on mullistavaa myös miehelle. Uuden elämänvaiheen edessä ei ole kovinkaan tavatonta, että myös miehellä esiintyy raskaudelle tyypillisiä oireita.

  Lue myös: Mitä lapsi tarvitsee päiväkotiin?

  Asiaa on tutkittu esimerkiksi Kingstonin yliopistossa, johon osallistui 282 tulevaa isää. Tämän tutkimuksen tulokset osoittivat, että 55 prosenttia tutkimukseen osallistuneista miehistä oireili samalla tavalla kuin heidän raskaana oleva puolisonsa. Laajemmassa otannassa on selvinnyt, että ainakin 10 prosenttia tulevista isistä kärsii raskausoireista.

  isä ja poika
  Kuva: Kelli McClintock

  Ilmiön tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta useimmat tutkijat pitävät myötätuntoraskautta psykosomaattisena tilana.

  Mies saattaa olla niin voimakkaasti mukana lapsen odotuksessa, että hän kokee sitä kautta samankaltaisia oireita kuin puolisonsa. Tutkimusten mukaan isäksi tuleminen laskee testosteronitasoa, mikä saattaa omalta osaltaan vaikuttaa myös raskaus­oireiden syntymiseen.

  Raskaana olevien naisten hormonaalisia muutoksia käsitelleissä tutkimuksissa on myös havaittu äitien lähettävän eräänlaisia kemiallisia signaaleja. Nämä signaalit vaikuttavat tulevaan isään, joka herättää miehessä suojelevan asenteen tulevaa äitiä kohtaan, aiheuttaen raskausoireita muistuttavia oireet hänen kehossaan.

  Lue myös: Yökastelu yleisempää pojilla kuin tytöillä

  Erään teorian mukaan odottava isä taas kokee puolison raskausaikana mustasukkaisuuden sekä kateuden tunteita, ja alkaa huomaamattamaan samaistumaan kumppaniinsa.

  Miesten oireisiin kuuluvat muun muassa aamupahoinvointi, painonnousu, selkäkivut, omituiset ruokahalut, uupumus – ja jopa krampit sekä pyörtyily. Valtaosalla miehistä oireet loppuvat välittömästi synnytyksen jälkeen. Couvade-ilmiötä käsitellään myös esimerkiksi tässä tutkimuksessa.

  Kuulostavatko isän raskausoireet tutulta?

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa