• You are currently viewing Miten tulla raskaaksi? – Vinkit raskautumiseen.

  Miten tulla raskaaksi? – Vinkit raskautumiseen.

  Milloin on hedelmälliset päivät tulla raskaaksi, voiko omilla elintavoilla vaikuttaa asiaan? Useimmilla naisilla kuukautiskierron pituus vaihtelee muutamista päivistä viikkoon. Tämä on aivan normaalia. Tutustumalla omaan kehoon ja kuukautiskiertoon on sinun helpompi tunnistaa myös hedelmällisimmät päivät. Kuukautiskierron normaali pituus on 24–38 vrk ja kierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun.

  VINKIT RASKAAKSI TULEMISEEN

  MIKÄ IHMEEN OVULAATIO?
  Voit tulla raskaaksi vain muutamana päivänä kuukaudessa. Yleensä nainen on hedelmällisimmillään ovulaation yhteydessä. Ovulaatio eli munasolun irtoaminen, tapahtuu useimmiten kierron keskivaiheilla, noin 11 – 21 päivää edellisten kuukautisten jälkeen. Munasolu voi hedelmöittyä vain 24 tunnin kuluessa ovulaatiosta. Kierron hedelmällisimmät päivät siis ovat ovulaatiopäivä ja sitä edeltävä päivä – nämä ovat kaksi huippuhedelmällisyyden päivää. Tätä edeltävät pari päivää ovat myös korkean hedelmällisyyden päiviä, jolloin on mahdollista tulla raskaaksi.

  VOIKO RAVITSEMUKSELLA VAIKUTTAA RASKAUTUMISEEN?
  Terveelliset elämäntavat ja ruokavalio tukevat raskaaksi tulemista. Valitse hyviä rasvoja, kasviksia, proteiineja, täysjyvää ja kalsiumia sisältäviä tuotteita. Raskaaksi tulemista edesauttaa myös alkoholinkäytön lopettaminen, tupakoimattomuus ja liikunta.

  SAATHAN RIITTÄVÄSTI D-VITAMIINIA?
  Varmista, että saat riittävästi D-vitamiinia. Sillä on monia vaikutuksia niin naisen kuin miehenkin hedelmällisyyteen. Raskautta tietoisesti yrittävän kannattaa myös aina ottaa apteekista hankittu foolihappolisä päivittäiseksi rutiinikseen, jotta kehon foolihappovarastot varmasti ovat täynnä raskauden alkaessa. Se vähentää epämuodostumien riskiä. Foolihappo ei toimi, jos et saa riittävästi B-vitamiinia ja raudan puute puolestaan voi vaikuttaa negatiivisesti raskautumiseen. Tarkistuta siis rauta-arvosi – erityisesti, jos olet vegaani.

  TUNNISTA OVULAATIO

  Raskautta toivovan kannattaa opetella kuuntelemaan kehonsa kieltä. Yksi selkeä ovulaation oire on lisääntynyt kirkas vuoto. Kun kohdun kaulasta alkaa erittyä tavallista runsaammin limaa, munasolun irtoamishetki eli ovulaatio lähestyy.

  Kehon peruslämpötilan nousu on yksi tuttu ja turvallinen merkki ovulaatiosta. Sitä ei todennäköisesti huomaa ilman mittaria, sillä lämpötilan nousu on vain noin 0,25-0,5 asteen tienoilla. Peruslämpö nousee vasta noin vuorokautta ovulaation alkamisesta, joten kehon lämpötilaa olisi syytä tarkkailla jo aiempien kuukautiskiertojen aikana.

  Koska keho muuttuu vastaanottavaiseksi uudelle elämälle, myös lisääntymiseen liittyvät hormonit kasvavat – moni huomaa olevansa seksuaalisesti halukkaimmillaan juuri ovulaation aikoihin.

  Jotkut naiset tuntevat selkeää toispuolista jomotusta munasarjan alueella silloin, kun munasolu on irtoamassa. Toiset kuvailtevat tuntevansa irtoamisen pienenä vihlaisuna. Myös niukka, verinen vuoto on normaalia ovulaation aikaan.

  Apteekista tai päivittäistavarakaupasta ostettava ovulaatiotesti on yksi hyvä keino ovulaation löytymiseen. Se mittaa hormonitasoja naisen virtsasta ja kertoo milloin hedelmälliset päivät ovat alkaneet.

  Lue myös: Raskausajan ummetus

  – Poikien äidit toimitus –

   

  Vastaa