• 5 syytä miksi lapsen on hyvä kasvaa Suomessa

  Haastattelimme muutamaa äitiä, jotka ovat asuneet tai asuvat lasten kanssa ulkomailla. Maan tavoissa sekä kulttuureissa on pakoin suuriakin eroja, jotka eroaa meidän tutusta kasvuympäristöstä. Usein tuntuu, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella, ja nähdään paljon vikoja mitä meillä Suomessa on. Mutta onko se kuitenkaan aina näin? Haastattelujen ja tutkinnan perusteella listasimme viisi asiaa, joiden vuoksi lapsen on hyvä kasvaa Suomessa.

  1. Koulujärjestelmä

  Suomen koulujärjestelmä ja koulutuksen taso nousi haastatteluissa esille. Ranskassa esikoulu alkaa jo 3-vuotiaana (joskus jopa aiemmin), ja taso on Suomalaiseen päiväkotiin verrattuna vaativa. Suomessa 3-vuotias on vielä pieni lapsi, ja kaipaa leikkiä ja lapsenomaista toimintaa jota päiväkodissa on. Ranskassa asunut äiti koki paikallisen koulujärjestelmän kuitenkin hyväksi, sillä siellä opitaan kunnioittamaan aikuisia ja myös kuri on tiukempi kuin Suomessa.

  Tennesseessä asunut äiti kertoi kouluikäisten poikien kokeneen koulun taas liian helpoksi, eikä haasteita pojille meinannut löytyä. Välitunteja on koulupäivän aikana vain yksi, lukujärjestys pysyy samana ja kouluruoka on yksipuolista eikä yhtä terveellistä, mitä Suomessa tarjotaan.

  2. Perheiden etuudet

  Perheitä haastatellessa ja asiaa tutkiessa kävi ilmi, ettei esimerkiksi vanhempainvapaa ole kuin muutaman kuukauden. Suomessa vanhempainvapaa kestää yhdeksän kuukautta, jonka jälkeen on vielä mahdollista jäädä hoitovapaalle. Myöskään äitiyspakkausta ei saada monessa maassa, eikä se kuulu kaikille äideille. Suomessa saadaan lapsilisää kunnes lapsi täyttää 17-vuotta, lapsilisä on käytössä useassa maassa, mutta ei läheskään kaikissa. Myöskin neuvolaseuranta Suomessa on raskausaikana ensiluokkaista, vauvan ja äidin vointia tarkkaillaan, tätä ei kaikilla valitettavasti ole. Myös vauvan synnyttyä lapsen kehitystä seurataan säännöllisesti.

  3. Turvallisuus

  Turvallisuus nousi hyvin ilmi haastattelujen aikana. Tilastojen valossa Suomi on maailman turvallisin maa. Yhdysvalloissa aseet ovat arkipäivää, niitä on joka paikassa ja melkein jokaisella. Lapsia ei voi päästää ulos keskenään leikkimään, pelko kaapatuksi tulemisesta on jokapäiväistä useassa maassa. Suomessa pystymme myös luottamaan poliisiin, mikä ei ole itsestäänselvää joka maassa.

  4. Lasten vapaus leikkiä

  Koska lasten turvallisuus on suuri huolenaihe monessa maassa, ei lapsia voi päästää keskenään leikkimään. Amerikassa lapset kulkevat julkisiin kouluihin koulubussilla, ja usein vanhemmat vievät lapset pysäkille vaikka matka olisi lyhyt. Vanhemmat odottavat autoissaan niin  kauan, että lapset ovat turvallisesti bussissa. Lapset eivät voi pyöräillä tai kävellä kaverille, tai lähteä esimerkiksi yksin käymään lähikaupassa. Suomessa lasten on myös helpompi itsenäistyä, kun saavat vapaammin liikkua ja olla mahdollisesti koulun jälkeen hetki yksin kotona, ennen kuin vanhemmat tulevat töistä kotiin.

  5. Luonto

  Luonto nousi esille, ja syystäkin. Suomessa lapset saavat juosta pihassa ja metsissä kavereiden kanssa, leikkiä kuralätäköissä ja nauttia vaihtuvista vuodenajoista. Suomessa luonto on lähellä, monen kodin lähiympäristössä. Lapset tottuvat luontoon ja siellä kulkemiseen ja pitämään huolta luonnosta. Kaikkialla luonnossa ei leikitä, ja luonnosta on vieraannuttu. Myöskin sääolojen vaihtelut estävät leikkimisen ulkona, esimerkiksi Ranskassa lapsilla ei ole sadevaatteita, kurakeleillä leikitään sisällä. Myös päiväkodeissa ja kouluissa tehdään usein retkiä metsään, ja hyödynnetään luontoa välitunneilla sekä liikuntatunneilla.

  Suomessa on varmasti monessakin asiaa parantamisen varaa, mutta loppujenlopuksi meidän on hyvä turvallista kasvattaa lapsemme täällä.

  UNICEFin Report Card -raportin mukaan Suomi on viidenneksi paras 38 rikkaasta maasta lasten hyvinvointia tarkasteltaessa. Parhaiten vertailussa pärjäsivät Alankomaat, Tanska ja Norja. Suomen edelle sijoittui myös Sveitsi. Heikoimmin sijoittuivat Yhdysvallat, Bulgaria ja peränpitäjänä Chile. Raportti asettaa maat paremmuusjärjestykseen tutkimalla hyvän lapsuuden toteutumista kolmen osa-alueen kautta, jotka ovat hyvä mielenterveys, hyvä fyysinen terveys ja elämäntaidot. Lisäksi raportti tarkastelee lasten hyvän elämän toteutumista muun muassa perheen ja lasten lähiympäristön kautta. Tarkasteluun on otettu myös maan sosiaali-, koulutus- ja terveyspoliittisia ratkaisuja sekä kansallisia olosuhteita kuten tulojen jakautuminen ja ympäristön laatu.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa