• You are currently viewing Vauvakutsuille hauskaa ohjelmaa
  Kuva: Natalie Chaney

  Vauvakutsuille hauskaa ohjelmaa

  Vauvakutsut eli Baby Showerit ovat juhlat tulevalle äidille, mitkä järjestetään yleensä odotusvaiheessa. Vauvakutsuille voi keksiä hauskaa ohjelmaa, tuoda tarjottavaa ja/tai lahjoja.

  Vauvakutsujen järjestäminen on kiva tapa saada kaikki tulevan äidin läheiset kasaan ja juhlia tulevaa äitiysloman alkamista. Vauvakutsujen päätarkoitus on kuitenkin hemmotella tulevaa äitiä. Tarjottavat järjestetään useimmiten nyyttikestit tyyppisesti.

  Alkuperäisen perinteen mukaan vauvakutsut pidetään äidille vain kerran, ennen ensimmäisen lapsen syntymää. Tästä on kuitenkin paljon lipsuttu ja osalle on pidetty useampia vauvakutsuja tai ensimmäiset vasta toisen tai kolmannen lapsen odotuksen aikana.

  Vauvakutsuille ohjelmaa

  Vauvakutsuilla on usein pientä ohjelmaa, se ei kuitenkaan ole pakollista. Riippuu hyvin paljon tulevasta äidistä onko erilaiset ohjelmanumerot hauska lisä päivään, vai vaivaannuttavia ja ahdistavia.

  Ohjelmaan vaikuttaa paljon myös se, onko vauva ensimmäinen vai ei. Olisi ehkä hassua teettää sankarille vaipanvaihto tehtäviä, jos se olisi jo edellisen lapsen myötä äidille tuttua kauraa.

  Leikkejä vauvakutsuille

  • Piltinmaistelu on hauska leikki, jossa tuleva äiti maistelee erilaisia pilttimakuja sokkona. Yrittäen arvata mitä ne sisältää.
  • Mahan koon arvaaminen sopii helpoksi ohjelmaksi huumorintajuiselle tulevalle äidille. Vieraat yrittävät lankakerän avulla arvata tulevan äidin mahan suuruus kyseisellä hetkellä. Lankakerästä leikataan sopiva pätkä ja lopuksi tuleva äiti mittaa mahansa ympäri langat ja valitsee voittajan.
  • Nimen ja syntymäpäivän arvaus on hauska ja harmiton leikki vauvakutsuille. Jokainen kirjoittaa paperille arvauksensa lapsen syntymäpäiväksi ja/tai tulevan lapsen nimen. Tuleva äiti voi lukea ehdotukset ääneen ja säilyttää arvaukset.
  vauvakutsut
  kuva: Tuva Mathilde Løland
  • Vaipanvaihto kisa on hauska ja leikkisä ohjelma vauvakutsuille. Jokainen vaihtaa nukelle vaipan ja siitä otetaan aika. Katsotaan kuka voittaa. Nukelle kannattaa laittaa hankalat vaateet päälle.
  • Lupaus äidille leikissä jokainen vieras lupaa jonkun vauvaan liittyvän jutun äidille. Esimerkiksi ”hoitaa vauvaa ennen kun tämä on puolivuotias” tai ”tuo vauvalle vaippapaketin ensimmäisen kuukauden aikana.”
  • Yksi ohjelmanumero voi myös olla vauvakuvien arvailu. Jokainen vieras vie mukanaan vauvakuvan ja tuleva äiti yrittää arvata kuka vieraista on missäkin kuvassa.
  • Lahjojen antaminen voi olla myös osa ohjelmaa. Lahjat laitetaan lahjapöydälle ja tuleva äiti avaa niitä yksitellen ja koittaa arvata kuka on tuonut mitäkin.
  • Pullonpyöritys sopii myös vauvakutsuille. Tuleva äiti pyöräyttää pulloa ja vieras johon pullo osuu, nostaa kulhosta aina yhden valmiiksi kirjoitetun tehtävän, mikä auttaa äitä tulevina kuukausina Kuten ”Tulee siivoamaan keittiön kun vauva on alle 3kk” Tai ””tuo äidille suklaata ensimmäisen vauvakuukauden aikana”.

  Leikkien lisäksi tai niiden sijasta vauvakutsuilla voi olla tulevalle äidille järjestetty joku hemmotteluhoito, vaikkapa jalkahoito ja päähieronta. Tärkeintä juhlassa on, että tuleva äiti saa mukavan hetken ystävien ja läheisten kanssa.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa