• White noise- mikä se on?

  Vastasyntynyt vauva harvoin kaipaa aivan hiljaista ympäristöä, sillä kohdussakaan ei hiljaista ole. Vauva on tottunut kuuntelemaan jo n. rv 17 lähtien kohdussa erilaista kohinaa, äidin sydämen sykettä sekä ulkopuolelta tulevia ääniä. Taustahälinä usein rauhoittaa vauvaa nukahtamaan ja pysymään unessa paremmin. Tätä varten white noisea onkin lähivuosina suositeltu ja käytetty.

  white noise

  Kohinasta apua yöheräilyyn

  White noise eli suomennettuna valkoinen kohina, tarkoittaa tasaista ääntä esimerkiksi imurin hurinaa, ilmastointilaitetta, sateenropinaa. Erilaisia white noise sovelluksia on kehitetty, jossa saa valittua mieleisen äänen ja soitettua sitä vauvalle. White noise laitetaan päälle kun vauva on menossa nukkumaan, ja se on päällä koko unien ajan. White noiseen on kehitetty myös erilaisia leluja, osassa kohina on päällä tietyn ajan esimerkiksi 30 minuuttia, ja sammuu kun vauva on nukahtanut. Tässä huonona puolena on uniympäristön muutos, jolloin vauva saattaa herätä kun tasainen ääni yhtäkkiä loppuukin.

  White noisea kannattaakin käyttää koko yö, jolloin myös yöheräilyt saattavat vähentyä. Kohina estää vauvaa kuulemasta ulkopuolisia ääniä yhtä selkeästi, jolloin vauva ei herää esimerkiksi postin tuloon niin herkästi. White noise ei tietenkään ole mikään taikasauva jolla saadaan yöunet paremmaksi, jos taustalla on jokin fyysinen tekijä kuten hampaiden tulo. Kohinaa kannattaa kuitenkin kokeilla lapselle, jos siitä saisikin apua. Tutut rutiinit tuovat turvaa, ja kun totutusti laittaa kohinan päälle aina ennen unia, vauva alkaa yhdistämään äänen nukkumiseen.

  Vauvasta vaariin

  White noisea voi käyttää niin sanoitusti vauvasta vaariin, koska haittaa siitä ei ole. Osa aikuisistakin nukahtaa paremmin, jos taustalla kuuluu esimerkiksi ilmastointilaitteen hurina. Kohinaa voi käyttää vauvasta alkaen, ja myös lapsen kasvaessa. Usein lapsen unet paranevat kun ikää tulee lisää, eikä white noisea enää tarvita apuun tai peittämään muita ääniä alleen.

  White noisen käyttöä voi lopetella helposti hiljentämällä joka ilta ääntä hieman lopulta niin, ettei kohinaa ole enää ollenkaan.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa