• You are currently viewing Lapsen kanssa lentokoneeseen -näin onnistut

    Lapsen kanssa lentokoneeseen -näin onnistut

    Oletko lähdössä lapsen kanssa lentokoneeseen ensimmäistä kertaa ja mietit miten se sujuu?

    Lennon sujuvuutta voi lisätä muutamalla konstilla, se ei silti tarkoita sitä, että näillä vinkeillä onnistut 100% mahdollisuudella. Lapsen kanssa lentokoneeseen

    Kerää lentovinkit talteen

    Vauva

    Hyvällä tuurilla vauvan kanssa lentäminen menee todella helposti. Vauva saattaa nukkua ja syödä koko matkan. Alle 2 vuotias matkustaa lennolla ilman omaa paikkaa, eli vanhemman sylissä. Lippu maksaa lentoyhtiöstä riippuen noin 10% aikuisen lipun hinnasta.

    Olethan tietoinen, että lentokoneessa on mahdollisuus tietyillä paikoilla saada vauvalle vauvakoppa? Se kiinnitetään seinään ja vauvan saa siihen nukkumaan. Huomioi kuitenkin, että jos turvavyö-valo syttyy, niin vauva pitää nostaa kopasta pois. Vauvakoppa on tarkoitettu alle 6 kk ikäisille vauvoille. Vauvakoppa pitää varata lennoille etukäteen, sillä niitä on rajoitettu määrä.

    Jos rattaat tai vaunut mahtuvat käsimatkatavaroille asetettuihin koko- ja painorajoituksiin, ne voidaan kuljettaa matkustamossa käsimatkatavarana. Tällöin rattaat tai vaunut lasketaan yhdeksi käsimatkatavaraksi. Isommat rattaat ja vaunut menevät ruumaan.

    Vauvalle on hyvä ottaa mukaan lennolle tarpeeksi pukluliinoja, vaippoja ja puhdistusliinoja. Ota matkaan myös tyhjiä pusseja mahdollisille haiseville kakkavaipoille. On kanssamatkustajia ajatellen kivempi kun koko matkustamo ei löyhkää vauvankakalle.

    Ota vauvalle mukaan myös erilaisia katseltavia leluja.

    Taapero

    Taaperoiden kanssa matka voi olla melkoista menoa. Jos mukanasi on astetta vauhdikkaampi tapaus, niin ota mukaan paljon tekemistä. Kirjoja, leluja (esim pikkuautoja, lelufiguureja), tabletti, muistipeli, äänikirjoja, puuhakirjoja ym. Lapsen pitäisi jaksaa olla koko lento paikallaan. Lentokoneen käytävät eivät ole tarkoitettu lapsen tepasteluun. Taaperoikäinen voi hyvin ojennella jalkojaan seisomalla välillä hetken omalla paikallaan. (Yli 2 vuotiailla oma paikka)

    Ota mukaan myös reippaasti naposteltavaa. Taaperon aika kuluu mukavasti rusinoita ja pähkinöitä syöden. Anna taaperon maistaa jotain uutta makua, siinä riittää ihmeteltävää pitkäksi aikaa. Lentohenkilökunta lämmittää tarvittaessa lapselle ruokaa, jos otatte omia ruokia mukaan.

    Vessassa kannattaa käydä säännöllisesti, sillä yllättävä vessahätä lentokoneessa on lapsen kanssa aika hankala juttu. Jonot vessaan saattaa olla pitkät tai muuten tilanne sellainen, että vessaan ei voi mennä. Kuivaksi vasta oppineen taaperon kanssa voi lennolle laittaa varmuudeksi vaipat.

    Joskus pienen lapsen korviin sattuu lentokoneen ilmanpaineen vaihtelut nousun ja laskun aikana. Lapselle voi pyytää henkilökunnalta “mikkihiiri-korvat” eli kaksi pahvimukia, joiden pohjalla on lämpimällä vedellä kasteltu paperi. Pahvimukit asetetaan sitten lapsen korviin.

    Muistakaa ottaa matkustamoon mukaan oma tärkeä unilelu, jotta lapsi saa nukuttua pidemmillä lennoilla paremmin. Lentokoneessa on vilttejä, mutta vain rajoitettu määrä. Jos haluat varmistaa lapsellesi peiton lennolle, ota oma viltti mukaan.

    Leikki-ikäinen

    Leikki-ikäisen lapsen kanssa lentäminen onkin jo helpompaa. Yhtälailla kun taaperon kanssa, myös leikki-ikäisen kanssa kannattaa huomioida, että tekemistä on tarpeeksi koko lennolle. Leikki-ikäinen pystyy jo keksimään tekemistä erilailla itsekin ja saattaa viihtyä koko lennon kätevästi leffaa katsellen tai musiikkia kuunnellen. Mukaan voi pakata myös pelejä joita on kiva pelata yhdessä, kuten Yatzy, Laivanupotus tai Afrikantähti -matkapeli.

    Leikki-ikästen lasten kanssa tulee yhtälailla muistaa se, että käytävät eivät ole lasten temmellyspaikkoja. On tärkeää, että jokainen lapsi pysyy omalla paikallaan. Kyse on turvallisuuden lisäksi myös muiden matkustajien viihtyvyydestä. Muista huolehtia, ettei lapsi potki edessä istuvan selkänojaa jatkuvasti.

    Leikki-ikäiselle kiinnostavaa puuhaa voisi lennolla olla myös lentokoneeseen liittyvät leikit ja tietokirjat. Ostakaa lapsille jokaiselle omat lentokone lelut, joilla he voivat leikkiä lennolla tai käykää yhdessä läpi lentokoneeseen liittyvää kiinnostavaa tietoa esimerkiksi kirjasta lennon aikana.

    Tärkeintä on, että lapsen iästä riippumatta, otat rennosti. Älä mieti mitä muut ajattelevat jos lapsesi itkee tai muuten pitää ääntä. Myös lapset saavat näkyä ja kuulua, ihan siinä missä me aikuisetkin. Jos lapsellasi on kipua tai joku muu syy miksi itkee, niin et voi sille mitään. Pysy rauhallisena.

    Tsemppiä ihan jokaiselle joka lennolle lähtee lapsen kanssa. Hyvin se menee!

    Lähteet: Finnair

    -Poikien Äidit toimitus-

    Kommentit

    1. Hm

      Käsimatkatavaroihin ehdottomasti 1pvksi vaatetta. Vaippoja ym. Jos laukut eivät löydä perille. Nim. 13 lentoa v. 2018. Joista yhdellä jäätiin 2 yöksi jumiin Saksaan, tietysti pelkillä käsimatkatavaroilla ja tämän jälkeen omat laukut seikkaili yli viikon. Lapset olivat 1 ja 3v. Nämä matkat selvittiin vielä ilman tablettia.

    Vastaa