• Riittääkö oma maito vastasyntyneelle?

  Vauvan saaminen on aina uutta ja ihmeellistä. Vauvan hoito ja syöttäminen voivat olla uusia asioita, ja vaikka perheessä olisikin aiempia lapsia voi silti tuntua, että kaiken on jo unohtanut. Usein imetyksen aloitus, siihen liittyvät huolet, mahdolliset kivut ja vaikeudet saattavat unohtua. Vastasyntyneen kanssa voi äidille tulla pelko, riittääkö hänen oma maito vastasyntyneelle?

  Mitä on kolostrum?

  Kolostrum on ensipäivien maito, joka on erinäköistä kuin kypsä maito. Se voi olla eri väristä ja tahmeaa, joten sitä ei tarvitse pelästyä. Ensimaito on hyvin täyttävää ja ravitsevaa, jolloin vauvalle riittää pieni määrä kerrallaan.

  Vastasyntyneen vatsalaukku on noin rypäleen kokoinen, ja täyttyy pienestä määrästä maitoa. Täysiaikainen, terve vuorokauden ikäinen vauva saa yhdellä imetyskerralla n. 1-5 ml kolostrumia. Kahden vuorokauden ikäinen vauva saa yhdellä imetyksellä 5-15 ml.

  vauvalle maito
  Kuva: Imetyksen tuki

  Ihokontakti tukee maidon nousua

  Ihokontakti auttaa lasta herättämään luontaista vaistoa imeä sekä hakeutua rinnalle. Ihokontaktissa oleminen tuo vauvalle turvaa, pitää hänet lämpimänä ja verensokerin tasaisena.

  Maidon nousussa saattaa kestää useampi päivä, eikä siitä tarvitse heti huolestua. Maidonnousun aikaan äidillä saattaa nousta lämpö lievästi, sekä mieliala heitellä ja olla alakuloinen. Jos vauva on täysiaikainen ja terve sekä saa olla paljon ihokontaktissa, hän useimmiten pärjää ilman lisämaitoa kunnes äidillä alkaa maitoa tulemaan kunnolla.

  Jos vauva on esimerkiksi pienipainoinen tai syntynyt ennenaikaisesti, saattaa lisämaito olla tarpeen. Vauvalle annetaan sairaalasta riippuen luovutettua äidinmaitoa, tai korviketta.

  Pumppaaminen stimuloi maidon tuotantoa

  Jos toiveena on jatkossa vauvan täysimetys, usein lisämaidosta voidaan päästä eroon tiheällä imetyksellä sekä pumppaamalla maitoa. Mitä useammin maitoa rinnoista poistuu, sitä enemmän sitä niihin muodostuu. Maitoa voi lypsää käsin, tai pumpata voi käsi- tai sähkökäyttöisellä pumpulla.

  Lähteet: Imetyksen tuki

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa