• You are currently viewing Intiimialueen kiusallinen vaiva

  Intiimialueen kiusallinen vaiva

  Tiesitkö, että bakteerivaginoosi on yhtä yleinen vaiva kuin hiivatulehdus, mutta ne helposti sekoitetaan toisiinsa. Bakteerivaginoosi on emättimen tasapainotilan häiriö, jossa emättimen pH-arvo on muuttunut ja haitalliset bakteerit ovat päässeet korvaamaan hyviä bakteereita. Hiivatulehduksen puolestaan aiheuttaa Candida albicans -niminen hiivasieni, joka on yltynyt liikakasvuun.

  HIIVATULEHDUS VAI BAKTEERIVAGINOOSI?

  BAKTEERIVAGINOOSIN OIREET:

  • valkovuoto on väriltään harmahtava tai vihertävä
  • runsas, pahanhajuinen, maitomainen, jopa vetinen valkovuoto

  HIIVATULEHDUKSEN OIREET:

  • voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä vaalea, tuoksuton vuoto
  • Valkovuoto on kokkaremaista, vaaleaa ja seinämiin tarttuvaa
  • Ulkosynnyttimien limakalvolla voi olla pieniä haavaumia ja punoitusta

  Bakteerivaginoosi kehittyy, kun emättimen limakalvojen kannalta tärkeät laktobasillit eli maitohappobasillit vähentyvät ja haitalliset, anaerobiset bakteerit lisääntyvät. Hiivatulehdukselle puolestaan altistavat esimerkiksi raskaus, antibioottien tai ehkäisypillereiden käyttö, diabetes ja immuunivajaustilat. Myös tiukat vaatteet ja hengittämättömät siteet tai suojat voivat lisätä oireilua. Laukaisevaa tekijää ei aina tunnisteta.

  Lue myös: Vaginan muutokset 20-, 30-, 40- ja 50-vuotiaalla naisella

  KUMPIKIN VAIVA ON HELPOSTI HOIDETTAVISSA:

  Bakteerivaginoosia hoidetaan antibiooteilla. Lääkkeet voivat olla joko suun kautta otettavia, emätinpuikkoja tai voiteita. Antibioottihoito kestää kolmesta seitsemään päivään.

  Jos olet aikaisemmin sairastanut emättimen hiivatulehduksen tai muuten tunnistat oireet, voit hoitaa tautia itse apteekista saatavilla emätinpuikoilla. Jos vähänkään epäilyttää, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja varmistaa oikeanlainen hoitomuoto. Jos olet raskaana, kannattaa aina puhua sopivasta hoidosta ensin lääkärin kanssa.

  Lähteet: terveyskirjasto, terveystalo

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa