• You are currently viewing Vaginan muutokset 20-, 30-, 40- ja 50-vuotiaalla naisella

  Vaginan muutokset 20-, 30-, 40- ja 50-vuotiaalla naisella

  Vaginan muutokset ovat väistämättömiä. Naisen vagina kokee muutoksia siinä missä muukin kehomme, kun ikäännymme. Alapään muutoksia ei välttämättä tule seurattua yhtä tiiviisti, kuin uusia ryppyjä kasvoissa, mutta ne muutokset ovat siellä myös olemassa. Vaginan muutokset eivät ole kaikilla naisilla täysin identtisiä, mutta tietyt suuremmat muutokset kokee meistä naisista jokainen. Ulkonäköön liittyvät muutokset alapäässä johtuvat useimmiten hormoneista.

  20-vuotiaan vagina

  Parikymppisenä nainen on ohittanut murrosiän ja naiseus on alkanut. Vagina on kehittynyt tällöin täyteen mittaansa. Uloimmat häpyhuulet voivat kuitenkin vielä muuttua, kun nuoruuden tuoma pyöreys kehossa muuttaa muotoaan ja rasva naisen kehossa vähenee. Se voi ohentaa vielä ulompia häpyhuulia myöhemmin.

  30-vuotiaan vagina

  Ikääntyminen ja raskaudet voivat tuoda naisen vaginaan uusia sävyjä. Nuorena ulompien häpyhuulten välissä sijaitsevat sisemmät häpyhuulet ovat vaaleaa, vaaleanpunaista tai tummaa limakalvoa. Niiden sävy voi kuitenkin muuttua kolmenkympin kohdalla. Hormonimuutokset saattavat sävyttää sisemmät häpyhuulet tummemmiksi kuin aiemmin.

  Raskauden muutokset alapäähän voivat olla suuremmat. Loppuraskauden aikana kohdun paino saattaa aiheuttaa suonikohjuja, mutta useimmiten alapää palautuu normaaliksi pian synnytyksen jälkeen. Jos lihakset ja hermot vahingoittuvat raskauden aikana, voi vaurioita korjata esimerkiksi lantiopohjan lihaksia treenaamalla.

  40-vuotiaan vagina

  Kun mittariin tulee neljäkymmentä, on muutoksia luvassa jo enemmän. Iän ja raskauksien myötä heikentyneet lantionpohjalihakset vaativat nyt treeniä. Lantionohjalihasten heikkoudesta kertovat tahattomat pierut, pissan lirahtelut ja painontunne alapäässä. Lantionpohjalihaksia voi vahvistaa helpolla kotijumpalla, esimerkiksi käyttäen apuna emätinelektrodia. 

  Lue myös: Poikien Äiti –Vaihdevuodet? Vai mitähän hittoa!

  Naisen munasolut vähenevät vuosien saatossa, nelikymppisen munasolut vähenevät kiihtyvällä vauhdilla. Kuukautiskierto voi lyhentyä ja raskaaksi tuleminen vaikeutua. Menopaussi eli vaihdevuodet tulevat keskimäärin noin 50 ikävuoden kieppeillä.

  50-vuotiaan vagina

  Vaihdevuodet aiheuttavat mahdollisesti ne suurimmat muutokset vaginaamme. Estrogeenin väheneminen aiheuttaa alapään kudosten ohenemista, kuivumista ja joustamattomuutta. Kun ikääntyminen tuo mukanaan rasvan ja kollageenin vähenemisen, se voi vähentää myös alapään ryppyisyyttä, koska iho menettää joustavuutensa. Vaginan pH-tasapaino voi muuttua estrogeenin häviämisen seurauksena, mikä voi tehdä siitä alttiimman tulehduksille.

  Tippuvat estrogeenitasot ja se vaikuttavat vaginan ph-tasoon. Tämä voi aiheuttaa tulehduksia ja vaginan kuivumista. Kerrotaan, että säännöllinen seksielämä voi auttaa näihin oireisiin, joten ei muuta kun lakanoita heiluttelemaan.

  Pidä huolta vaginastasi

  Oman terveytemme takia on tärkeää seurata vaginan muutoksia. Voit kurkata käsipeilillä alapääsi ulkonäköä ja hyvinvointia aika ajoin. Näin huomaat helpommin nekin mahdolliset muutokset, mitkä eivät ole enää niitä normaaleja. Säännölliset gynekologikäynnit ovat tärkeitä läpi koko naisen elämän.

  Lähde Women´s Health ja  Prevention

  -Poikien Äidit Toimitus-

  Vastaa