• Lapsen eroahdistus- miten ja missä se näkyy?

  Eroahdistus näkyy useimmin taaperoiässä olevilla lapsilla. Lapsi reagoi voimakkaasti joutuessaan eroon vanhemmistaan. Eroahdistus saattaa näkyä päiväkodin aloituksessa, kun lasta viedään isovanhemmille hoitoon, tai vaikka äidin mennessä vessaan. Eroahdistus muodostuu lapsen tajutessa, että aikuinen ei olekaan hänen kanssaan koko aikaa. Usein eroahdistus on voimakkaimmillaan kaksivuotiaana, ja se alkaa helpottaa ja vähänee usein loppuen n. 6-7 vuoden iässä.

  lapsen eroahdistus

  Miten eroahdistus näkyy?

  Eroahdistus voi näkyä huonoissa yöunissa, lapsi ei enää suostu nukahtamaan omaan sänkyynsä ja nukkumaanmenot ovat taistelua. Häntä saattaa pelottaa, että aikuinen häipyy nukkumisen aikana. Hoitoon jäämisessä saattaa tulla voimakkaitakin reaktioita kun lapsi tajuaa aikuisen lähtevän ja hänen jäävän.

  Eroahdistus voi näkyä myös ihan pienissä arkisissa asioissa, lapsi takertuu aikuiseen ja alkaa itkeä.

  Mikä auttaa eroahdistukseen?

  Kun haet lapsen hoidosta tai tulet kotiin, anna lapselle huomiota. Kerro, että tulet aina hakemaan ja että sinullakin oli ikävä. Lapsi voi reagoida jälleennäkemisessä vielä voimakkaammin kuin erotilanteessa. Lapsi voi olla välinpitämätön, osoittaa mieltä, tai hän voi heittäytyä syliin.

  Anna lapsen tuntea tunteita, älä estä tai sivuuta niitä. Tuttu unilelu tai esimerkiksi äidin tuoksuinen paita voi tuoda turvaa erossaolo aikana. Lapselle voi kokeilla pientä palkkausta, esimerkiksi tarran antamista aina kun erotilanne menee paremmin kuin viimeksi.

  Eron hetkellä kerro, että tulet hakemaan. Älä lähde lapsen nukkuessa tai ollessa toisessa huoneessa. Kerro myös aina reilusti kun olet lähdössä, älä häivy salaa. Voit myös kertoa ajan kautta, koska tulet hakemaan. Esimerkiksi ”kun käyt leikkimässä ulkona mummun kanssa, syöt ja nukut päiväunet, sitten äiti tuleet takaisin”.

  Lapsen ikävä ei ole kiukuttelua, se on merkki siitä kuinka tärkeä aikuinen lapselle on, ja hänen läsnäolonsa on lapsen elinehto. Päiväkodin aloituksessa on hyvä huomioida yhteisen ajan tärkeys. Kun tulette kotiin, anna syliä aikaa vain lapsellesi.

  Lähteet: Vau.fi, terve.fi

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa