• Milloin korvien putkitus on tarpeen?

  Korvatulehdukset ovat yleinen vaiva etenkin pienillä lapsilla. Noin 40% 1-vuotiaista ja 70% kaksivuotiasta on sairastanut ainakin yhden korvatulehduksen. Korvatulehdus liittyy lähes aina flunssaan, ja usein sitä edeltää hengitystietulehdus. Korvatulehduksen yhteydessä välillä kuulee puhuttavan korvien putkituksesta. Mikä on korvien putkitus ja koska se on tarpeen?

  Mitä tarkoittaa korvien putkitus?

  Tärykalvon putkitus on yleinen hoitomuoto lasten toistuvien ja pitkittyvien korvatulehdusten kesyttämiseen. Putkitus voidaan suorittaa omana toimenpiteenään, tai nielu-/kitarisan poiston yhteydessä. Useimmiten putkitetaan samalla kertaa kummatkin korvat, ja lähes aina korvien putkitus tehdään lapsille. Aikuisille korvien putkituksia tehdään todella harvoin. Usein perusajatuksena on, että korvatulehduksia on yli kolme kertaa puolessa vuodessa tai yli neljä kertaa vuoden aikana, jolloin putkitusta suositellaan.

  korvien putkitus

  Toimenpide suoritetaan yleensä nukutuksessa. Putkituksessa tärykalvon etuosaan tehdään viilto, johon laitetaan pieni ilmastointiputki (halkaisijaltaan muutaman millimetrin kokoinen). Putken tehtävänä on toimia tuuletuskanavana, jolloin märkää/tulehduksia ei pääsisi korvaan. Toimenpide kestää noin 15 minuuttia.

  Putkituksen jälkeen

  Korvien putkituksen jälkeen lasta seurataan noin tunnin verran, ja usein lapsi pääsee hetki seuraamisen jälkeen kotiin. Kipu on yleensä vähäistä ja lievää. Yleensä päiväkotiin tai kouluun voi mennä jo seuraavana päivänä. Muutama päivä on hyvä varoa, että vettä ei pääse korviin. Uimassa/sukeltamassa tulee käyttää korvatulppia.

  Putket irtoavat itsestään n. 6-12 kuukauden kuluessa, ja tärykalvo umpeutuu. Ennen putkien irtoamista lapsen kanssa käydään lääkärissä jälkitarkastuksissa.

   

  Lähteet: Mehiläinen, terveyskirjasto

  -Poikien äidit toimitus-

   

  Kommentit

  1. Katja

   Meillä alkoi korvatulehdukset 7kk iässä ja putkitettiin 1veen korvat synttärilahjaksi.
   Putket pysyi vuosia korvissa ja leikkauksen jälkeen meillä ollut 1 ja ainoa tulehdus. Herra täyttää 13v seuraavaksi.

  Vastaa