• Kihomadot lapsella

  Kihomato on noin sentin mittainen valkea mato. Se oleilee umpisuolen alueella, ja on Suomessa yleisin matotautien aiheuttaja. Kihomadot ovat puhtaasti ihmisten vaiva, ne eivät oleile esimerkiksi lemmikeissä. Kihomadot ovat tavallisimpia 3-10 vuotiailla lapsilla, kuitenkaan vanhempien lasten tai aikuisten tartunnat eivät ole harvinaisia.

  kihomadot

  Mistä kihomadot tulevat?

  Kihomato tartunta saadaan, kun mahdon munia niellään. Tartuntaan riittää yksikin nielty muna. Munien nielemisestä oireiden alkuun aikaa kuluu noin kuusi viikkoa. Munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi silmin erottaa. Munat voivat joutua toisen ihmisen suuhun käsikosketuksella, tai esimerkiksi lelujen tai vuodevaatteiden kosketuksen kautta.

  Suurin osa tartunnan saaneista on oireettomia. Kihomatojen ainoa oire on peräaukon- sekä välilihan kutina. Kutina johtuu toukista ja munien pinnan ärsyttävistä aineista. Öisin naarasmadot vaeltavat peräaukon tuntumaan munimaan, jolloin kutinaa esiintyy. Yksittäinen kihomato elää noin kuukauden, mutta sitä kantava voi tartuttaa itsensä uudelleen. Jos ihminen raapii kutisevaa takapuolta, munat siirtyvät helposti kynsien alla taas suuhun ja sieltä kautta uudestaan suolistoon.

  Mistä tiedän onko lapsellani kihomatoja?

  Kihomatoja voi nähdä öiseen aikaan nukkumaanmenon jälkeen peräaukolla, kun katsoo taskulampulla. Epäselvissä tapauksissa otetaan näyte peräaukon ympäriltä, näytteenotto välineet- ja ohjeet saa terveyskeskuksesta. Näyte otetaan ennen aamupesua, ja joskus useampana päivänä oireisten öiden jälkeen, jolloin kihomatojen löytyminen on todennäköisempää.

  Kihomadot häädetään lääkkeillä, ja hoito on syytä tehdä koko perheelle, myös oireettomille. Taudin leviämisen ehkäisemiseksi kynnet on syytä leikata lyhyeksi, ja huolellisesta käsihygieniasta huolehdittava. Hoidon jälkeen pestään kaikki yövaatteet- liinavaatteet, unilelut ja imuroidaan huoneet huolella. Patjoista saa munat tuhottua saunassa tai talvella kunnon pakkasessa ulkona. Joskus kihomatojen häätöön vaaditaan useampikin lääkekuuri.

  Jos päiväkodissa vähintään kolmasosalla lapsista todetaan kihomatoja, kannattaa koko ryhmä hoitaa.

  Lähteet: terveyskirjasto, terveystalo

  -Poikien äidit toimitus-

   

  Vastaa