• Lastenreuma

  Lastenreuma on niveltulehdus, joka alkaa alle 16-vuotiaalla lapsella. Tulehduksen syytä ei tiedetä, ja se kestää ainakin kuusi viikkoa. Lastenreumaan sairastuvat ovat usein taaperoikäisiä, alle 3-vuotiaita. Valtaosa sairastuneista ovat tyttöjä. Noin kolmaosalla lastenreuma kestää lapsuuden aikana muutamia vuosia. Kahdella kolmasosalla tarvitaan pidempiaikaisia lääkkeitä, jotta tulehdus saadaan pidettyä kurissa pidempään.

  lastenreuma

  Millä tavalla lastenreuma oireilee?

  Lastenreuman oireet, kesto ja sen vaikeus vaihtelee suuresti potilaiden välillä. Ensimmäinen tyypillisin oire on aamujäykkys, jonka usein vanhemmat myös huomaavat. Jäykkyyttä voi esiintyä useammissa nivelissä, tai vain sairastuneissa. Kuume ja ihottuma voivat olla myös oireita lastenreumasta. Lapsella voi olla hankaluuksia nukkua kipujen vuoksi. Varsinkin pienen lapsen on hankalaa kertoa sanallisesti kivuistaan, ja kivut saattavat ilmetä myös lapsen kiukkuisuutena, sekä nivelten varomisena sekä haluttomuutena lähteä aamuisin yhtä reippaasti liikkeelle.

  Lastenreuman luokittelu

  Lastenreuma jaetaan seitsemään alatyyppiin:

  • Yleisoireinen lastenreuma:
   kuumeilu, ihottuma, imusolmukkeiden tulehdus
  • Harvoihin niveliin kohdistuva tauti
   yleisin lastenreuman taudinmuoto
   nivelin turvotus&jäykkyys
   sairastuneita niveliä 1-4
  • Moniin niveliin leviävä harvanivelinen tauti
   aluksi sairastuneita niveliä 1-4, leviää myöhemmin
   voi olla kuumetta
  • Seronegatiivinen polyartriitti
   veressä ei ole reumatekijää, sairastuneita niveliä on viisi tai enemmän
  • Aikuistyyppinen nivelreuma
   veressä reumatekijä, sariastuneita niveliä on viisi tai enemmän
  • Nivelpsoriaasi
   ihon psoriaasi, niveltulehdus.
   sormien/varpaiden makkaramainen turvotus, kuoppaiset kynnet
  • Entesoartriitti
   tulehdus nivelten lisäksi jänteen ja luun kiinnityskohdassa, jolloin on erityisen kipeä
   selkävaivoja, jäykkyyttä
   voi aiheuttaa myös voimakkaan ja punaisena olevan silmätulehduksen

  Lastenreuman hoito

  Hoito on yksilöllistä, ja riippuu taudinkuvasta sekä vaikeudesta. Tavoitteena on, että lapsi pystyy elämään mahdollisimman normaalia elämää. Hoidolla pyritään saamaan veren tulehdusarvot normaaleiksi, sekä oireet katoamaan. Suurimmalla osalla sairastuneista aloitetaan jokin lääkehoito. Hoitokeinoina on muun muassa: tulehduskipulääkkeet, biologiset lääkkeet, kortisoni- joko suun kautta tai pistoksena niveleen. Lääkitys on ainoa sairauden etenemiseen vaikuttava tekijä.

   

  Lähteet: Reumaliitto, Pikkujätti

  -Poikien äidit toimitus-

   

  Vastaa