• You are currently viewing Apua korvatulehduskierteeseen – äidit kertovat

  Apua korvatulehduskierteeseen – äidit kertovat

  Ikävään korvatulehduskierteeseen joutuu valitettavasti moni perhe. Äkillinen välikorvantulehdus tai tuttavallisemmin korvatulehdus on yleinen pienten lasten tauti. Korvakipu alkaa usein yöllä ja tulehduksen toteaminen edellyttää korvalampulla tai tympanometrillä tehtävää tutkimusta; kotikonstein asia ei ratkea.

  On lapsia, jotka eivät koskaan saa tulehdusta tai sairastavat sen kertaalleen, mutta toisinaan korvatulehdukista muodostuu kierre, joka rasittaa ja väsyttää koko perhettä. Tässä artikkelissa viisi perheenäitiä kertoo omakohtaisia kokemuksia korvatulehduskierteeseen joutumisesta ja mikä lopulta auttoi.

  ”ELÄMÄÄMME MÄÄRÄYTYI KORVATULEHDUSTEN KETJU”

  4kk ikäisenä poika sairastui parainfluenssaan ja silloin todettiin myös ensimmäinen korvatulehdus. Sen jälkeen elämäämme määräytyi korvatulehdusten ketju. Kävimme kontrollissa toteamassa korvat parantuneiksi ja viimeistään viikkoa myöhemmin tulehdus uusi. Yöt rytmittyivät särkylääkkeen vaikutusajan mukaan. Tulehdukset olivat aina todella ärhäköitä ja korvat täynnä mätää, jonka vuoksi ab kuureja syötiin jatkuvasti. Aamupala vakioon kuului antibioti, särkylääke ja useampi maitohappobakteeri valmiste. Lääkäri ei halunnut jatkuvista tulehduksista huolimatta laittaa putkia niin pienelle, koska se vaatisi anestesian. Niinpä lopulta kymmenen korvatulehdusta ja ab kuuria myöhemmin poika sai viimein putket 8kk ikäisenä. Hänellä oli korvatulehdus myös putkitus päivänä, mutta lääkäri totesi ettei hänellä tervettä aikaa taida ollakkaan.

  No tulehdukset eivät vähentyneet, vaan jo putkitus kontrolliin menimme korva mätää nokkuen. Tulehdus kierre siis jatkui edelleen, mutta nyt poika ei ollut kipeä, koska mätä ei aiheuttanut enää painetta. Myös ab kuurit vaihtuivat korvatippoihin, joihin meillä oli jatkuva resepti. Tulehduksia kun oli edelleen vähintään yksi kuukaudessa. Vuotta myöhemmin putket tippui ja täytyi asentaa uudet ja samalla poistettiin kitarisat. Tulehdusten määrä säilyi entisellään, joten vuotta myöhemmin päädyttiin pienentämään nielurisat. Uskomatonta kyllä nielurisa operaation jälkeen korvatulehdukset loppuivat viimein. Nyt poika on 6- vuotias eikä tuon operaation jälkeen ole ollut yhtään tulehdusta. Ehkä hänen elämistönsä on toipunut ab kuureista ennen aikuisuutta.

  ”TULEHDUS UUSIUTUI 1 – 2 KUUKAUDEN VÄLEIN”

  Meillä oli pojalla korvakierre. Alkoi noin 3kk iässä ensimmäinen. Tiesin aina heti, kun alkoi sellainen limainen kova yskä vaivaamaan, että nyt on taas tulehdus ja sitten nousikin kuume ja lääkäristä kuuria. Siitä seurasi 1-2kk välein aina seuraava. Kuudennen tulehduksen kohdalla lääkäri sanoi että jos tulee vielä seuraava, niin sitten putkitukseen. Tunsin hyvän vyöhyketerapeutin, vanha mies, joka jalkaterät hieromalla hoiti. Olin itse käynyt siellä useasti ja käytin sitten poikaani myös hänen hoidettavana kun kysyin korva-asiasta. Yhden kerran tarvitsi käydä niin korvatulehdukset loppui siihen.

  Lue myös: Lapsella on taas kuumetta

  ”KORVIEN PUTKITTAMINEN AUTTOI”

  Poikani oli 4kk vanha kun hänellä todettiin ensimmäinen korvatulehdus. 9kk ikään mennessä hän oli 16 eri antibiootti kuuria syönyt joskus johonkin korvatulehdukseen jouduttiin 3 eri kuuria syödä. (Rankka vuosi, valvomista paljon) Vihdoin ja viimein 9kk ja 9,6kg painosena hänet putkitettiin koska korvatulehdukset eivät helpottaneet ( raja arvot putkitukseen pääsyssä 10kg ja 10kk) Putkituksesta lopullinen helpotus tuli kun poika oli 1v 1kk vanha ja nyt hän tulee piakkoin 1v 5kk ja ei ole enää antibioottia tarvinnut ❤️🥳

  ”PUTKITUS LOPETTI SAIRASTELUKIERTEEN”

  Kuopuksella oli ensimmäinen korvatulehdus 8kk iässä. Tämä meni suhteellisen helpolla ohi, ja jälkitarkastuksessa kaikki oli kunnossa. Seuraava korvatulehdus tuli noin 3kk päästä, lähdimme illalla akuuttiin ja sanoin, että lapsella on varmasti tulehdus korvissa, mutta lääkäri totesi että korvat on punaiset vain itkemisestä, että kuumetta vain. Että jos kuume ja itkuisuus ei helpota, niin muutaman päivän päästä uudestaan näytille. Varasin seuraavalle päivälle ajan yksityiselle, molemmissa korvissa tulehdus – toisessa vielä melko pahakin. Tämän jälkeen tuli vielä 4 tulehdusta kaavalla – antibioottikuuri, viikon verran korvat terveenä ja uusi tulehdus. Viimeisen tulehduksen todetessa lääkärimme, jolla kävimmekin jatkossa joka kerta, sai meille heti näytti ajan korvalääkärille ja tältä saimme korvienputkitusajan jo seuraavalle viikolle. Putkitus toimi, ja lopetti meidän sairastelukierteen, kunnes kuopus aloitti päiväkodin 😅 mutta se ei enää liittynyt korviin. Jos jotain hyvää, niin tämän myötä löytyi ihana luotto lastenlääkäri, ja onneksi on lapsilla vakuutus!

  ”TAKANA JO 36 KORVATULEHDUSTA”

  Poika (2,5v) on sairastanut pienen elämänsä aikana kamalat 36 korvatulehdusta. Kyllä, 36. Välillä ollut molemmat korvat tulehtuneet samaan aikaan ja ne on tuossa luvussa laskettu yhdeksi tulehdukseksi. Korvat putkitettiin 10kk iässä jolloin takana oli jo 17 korvatulehdusta. Putkituksesta huolimatta tulehdukset jatkui. Sitten päätettiin leikata kitarisa, ja jes! se auttoi. Muutama satunnainen tulehdus ollut sen jälkeenkin, mutta hurja helpotus on havaittu. Suolisto ja vatsa meni jatkuvien antibioottikuurien takia todella huonoon kuntoon, lopulta saatiinkin injektiona antibiootit.. Poika myös suolella reagoiva ex-moniallergikko, joka varmasti edesauttoi suoliston huonoa kuntoa. Kyllä siinä rytäkässä meinas usko, toivo ja rakkaus loppua (Ei toki lasta kohtaan😙). Tsemppiä kaikille muille kierteen kanssa tahkoville ja kipeille korvapotilaille! 

   – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa