• You are currently viewing Jos kyy puree, toimi näin

  Jos kyy puree, toimi näin

  Kyy on Suomen ainoa luonnonvarainen myrkyllinen käärme. Yleensä kyy pakenee ihmistä, mutta yllättävissä tilanteissa tai uhattuna se voi purra. Koostimme tähän artikkeliin muistinvirkistämiseksi toimintaohjeet, miten toimia, jos kyy puree.

  NÄIN TUNNISTAT KYYN PUREMAN:

  Kahden myrkkyhampaan aiheuttama purema on tyypillisesti kaksi pientä pistosreikää, jotka sijaitsevat 3–10 mm:n etäisyydellä toisistaan, mutta se voi olla muunkin näköinen. Kyyn myrkky sisältää kudosta vaurioittavia aineita, jotka aiheuttavat alkuun purema-alueella kudostuhoa ja turvotusta ja myöhemmässä vaiheessa yleisoireita, kuten oksennuksia, ripulia, päänsärkyä ja jopa tajunnan häiriöitä. Jos kyyn purema aiheuttaa nopeasti vakavia oireita, kuten kurkunpään turvotusta ja hengenahdistusta, kyseessä on allerginen reaktio.

  JOS KYY PUREE, TOIMI NÄIN:

  Purema-aluetta ei tule koskea eikä käsitellä millään tavoin. Pureman uhria on syytä rauhoittaa ja jos purema on raajassa, se kannattaa lastoittaa ja kantaa uhri puremapaikalta. Raaja tulee pitää kohoasennossa turvotuksen kehittymisen hidastamiseksi. Lievästi puristava side voi hidastaa myrkyn etenemistä imusuonistossa, ja sellaista voidaan käyttää, jos matka hoitoon on pitkä. Side tulee avata tunnin välein 5 minuutiksi. Pienten hydrokortisonimäärien (saatavilla itsehoitolääkkeenä kauppanimillä Kyypakkaus® ja Ampikyy®) antamisesta ei ole osoitettu olevan hyötyä, jos ei haittaakaan. Sen sijaan tulehduskipulääkkeitä ei tule antaa.

  Puremakohdan imemisestä tai avaamisesta ei ole hyötyä myrkyn poistamiseksi. Myöskään raajan pitäminen ”sydämen tason alapuolella” myrkyn elimistöön leviämisen estämiseksi ei ole perusteltua, koska myrkky ei valu raajassa, vaan kulkeutuu imunesteen ja verenkierron mukana. Oleellista on raajan pitäminen paikallaan kohoasennossa ja lihastyön välttäminen. Lisäksi on syytä kehittyvän turvotuksen vuoksi poistaa raajasta mahdollisesti puristusta aiheuttavat vaatteet ja korut.

  Pureman uhri toimitetaan aina lääkärin arvioitavaksi.

  Sairaalatarkkailua tarvitaan, jos kyy on purrut alle 15-vuotiasta, raskaana olevaa, vanhusta tai vakavasti sairasta, tai jos puremakohdassa on voimakas paikallinen reaktio tai potilaalla on yleisoireita, kuten hengenahdistusta tai oksentelua. Kaikissa tapauksissa, jos puremakohta on pään tai kaulan alueella, on vaarana hengitysteiden ahtautuminen turvotuksen vuoksi, ja siksi sairaalatarkkailu on tarpeen.

  Lähde: terveyskirjasto

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa