• You are currently viewing Näitä vitamiineja tarvitset kun olet raskaana

  Näitä vitamiineja tarvitset kun olet raskaana

  Kun olet raskaana, vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeitä niin sinun hyvinvoinnille kuin sikiön kasvulle ja kehityksellekin. Terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta saat käytännössä kaikki tarvittavat ravintoaineet. Jos ruokailet monipuolisesti, et välttämättä tarvitse erityisiä muutoksia ruokavalioon, mutta jos tiedät, että saat liian vähän tiettyjä ravintoaineita tai syystä tai toisesta et pysty noudattamaan ravintosuosituksia riittävän hyvin, ravintolisät ovat tällöin hyvä lisä ruokavalion tueksi.

  Jos olet ensimmäistä kertaa raskaana etkä tiedä saatko riittävästi kaikkia alla lueteltuja vitamiineja ja hivenaineita, ensimmäisen neuvolakäynnin yhteydessä selvitetään myös ravitsemustottumuksesi ja kerrotaan, jos sinun olisi hyvä ottaa ruokavalion tueksi jokin ravintolisä.

  RASKAANA OLLESSASI KIINNITÄ HUOMIOITA ERITYISESTI NÄIHIN RAVINTOAINEISIIN

  Odottavan äidin tärkeimmät ravintoaineet ovat folaatti, D-vitamiini, rauta, kalsium ja omega-3-rasvahapot.

  • Folaattia saa muun muassa vihreistä kasviksista, hedelmistä, marjoista ja kokoviljajyvätuotteista sekä foolihappo-ravintolisästä. Raskausaikana folaatin tarve kasvaa, joten foolihapon käyttö kannattaa aloittaa jo kaksi kuukautta ennen ehkäisyn lopettamista.
  • D-vitamiinia saa rasvaisesta kalasta, vitaminoiduista maitotuotteista ja auringosta. Mutta koska D-vitamiinin saanti on usein liian vähäistä eikä sitä saa talviaikaan Suomessa myöskään auringosta, on ravintolisä paikallaan. Raskaana oleville ja imettäville sen suositus on 10 mikrogrammaa päivässä vuoden ympäri.
  • Rautaa saa muun muassa punaisesta lihasta ja täysjyväviljasta. Neuvolassa seurataan säännöllisesti odottavan äidin veriarvoja ja annetaan tarvittaessa suositus rautalisän aloittamisesta.
   Lue myös: Raudanpuute voi olla syy alakuloisuuteen
  • Kalsiumia saa parhaiten maitotuotteista, mutta jos maitotuotteet eivät kuulu ruokavalioon, suositellaan kalkkitabletteja.
  • Omega-3-rasvahapot. Tärkeitä DHA- ja EPA-rasvahappoja saa, jos syö rasvaista kalaa noin 2–3 kertaa viikossa ja käyttää ruoanlaitossa kasviöljyjä. Omega-3-kalaöljyvalmiste on hyvä lisä, jos rasvahappoja ei saa tarpeeksi ravinnosta.

  Lähteet: terveyskirjasto, yliopiston apteekki

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa