• You are currently viewing Raparperin käyttövinkit

    Raparperin käyttövinkit

    Hyvä raparperin lehtiruoti on napakka, mehevä ja hienosyinen ja sen väri vaihtelee punaisesta vihreään. Nuoret ja ohuehkot, sormenpaksuiset raparperin varret ovat mehukkaimpia. Jos lehtiruotien antaa kasvaa kovin paksuiksi, ne muuttuvat puiseviksi. Ensimmäisistä varsista leivotaan tietysti raparperipiirakkaa, mutta siitä voi tehdä muutakin.

    RAPARPERIN KÄYTTÖVINKIT

    HELPPO RAPARPERIMEHU:

    4 litraa vettä
    1 kg raparperia
    500 g sokeria

    1. Huuhtele raparperit, älä kuori. Leikkaa noin 1 cm pituisiksi viipaleiksi.
    2. Laita vesi ja raparperit isoon kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen noin 10-15 min.
    3. Lisää sokeri ja sekoita, jotta sokeri liukenee ja anna jäähtyä hiukan.
    4. Siivilöi mehu ja pullota mehu kun se on vielä melko kuumaa. (Muovipullot eivät aina kestä kuumaa, joten lasipullot, esimerkiksi vanhat viinipullot käyvät hyvin)
    5. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin. Tarjoa joko sellaisenaan tai vedellä laimennettuna.

    Mehu säilyy jääkaapissa noin 7-10 päivää.

    RAPARPERIKIISSELI

    700 g raparperia
    8 dl vettä
    2 dl sokeria
    4 rkl perunajauhoja

    1. Huuhtele raparperit ja leikkaa ne paloiksi.
    2. Kiehauta vesi ja sokeri ja lisää raparperit joukkoon.
    3. Keitä kunnes raparperit pehmenevät.
    4. Sekoita perunajauhot pieneen määrään vettä ja lisää suurus kattilaan ohuena nauhana varovasti sekoittaen.
    5. Anna kiisselin vielä kiehahtaa.
    6. Kaada kiisseli kulhoon jäähtymään ja ripottele pinnalle hieman sokeria.Tarjoa kiisseli esimerkiksi maidon tai vaniljakastikkeen kanssa.

    RAPARPERIHILLO

    1 kg raparperia paloiteltuna
    1/2 dl vettä
    500 g Hillosokeria

    1. Kuumenna vesi ja raparperipalat kattilassa.
    2. Sekoita hillosokeri höyryävään seokseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä pienellä lämmöllä 10–15 minuuttia välillä sekoittaen.
    3. Kuori vaahto ja jäähdytä hilloa noin 15 minuuttia.
    4. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje huolellisesti.Säilytä mieluiten viileässä.

    RAPARPERIN PAKASTAMINEN

    Raparperin pakastaminen kannattaa, kun kasvimaa tuottaa satoa enemmän kuin ehdit sitä käyttää. Jos varret ovat nuoria ja ohuita, kuoriminen ei ole välttämätöntä.

    1. Huuhtele varret huolellisesti vedellä.
    2. Paloittele varret parin senttimetrin paksuisiksi paloiksi ja sujauta ne pakastuspussiin tai -rasiaan.
    3. Halutessasi voit ripotella joukkoon hieman sokeria, mutta välttämätöntä se ei ole.

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa