• You are currently viewing Miten tunnistaa nestehukka?

  Miten tunnistaa nestehukka?

  Nestehukka, toiselta nimeltä nestevaje on elimistön kuivumistila, joka syntyy elimistön liian vähäisen nestemäärän seurauksena.

  Nestehukan ensioireita on usein päänsärky, verenkierto heikkenee (esim. vaaleat ikenet) ja tilan pahentuessa tulee väsymys. Lopulta pelkkä liikkuminen voi tuntua ylivoimaiselta. Nestehukassa voi ilmetä myös lihaskramppeja, sormien ja jalkojen turpoamista sekä pahimmillaan huimausta, pahoinvointia ja sekavuutta.

  Lievissä tapauksissa hoitona toimii nesteen ja energian nauttiminen sekä lepääminen. Vakavissa elimistön kuivumistapauksissa on sairaalahoito välttämätöntä.

  Lue myös: Aurinkoihottuma – sen ehkäisy ja hoito

  VÄLTÄ NESTEHUKKA

  Vesi on ihmiselle välttämätöntä. Se ylläpitää nestetasapainoa, tukee ruoansulatusta, säätelee kehon lämpötilaa sekä kuljettaa ja imeyttää ravintoaineita. Aikuiset tarvitsevat 2 – 3 litraa nestettä päivässä. Tästä noin puolet pitäisi saada juotuna ja toinen puoli ruoan mukana. Lapset eivät osaa tunnistaa nestehukan ensioireita, joten juotavaa kannattaa tarjota lapselle pitkin päivää, vaikka hän ei edes osaisi sitä pyytää. Normaalisti lapsi tarvitsee nestettä 1 – 1,5 litraa päivässä, mutta näillä helteillä nesteen tarve voi jopa olla suurempi. Yksi hyvä keino seurata lapsen nesteensaantia on pissalla käynti. Jos lapsi käy pissalla normaalia harvemmpin ja pissa on väriltään tavallista tummempaa, on lapsi juonut liian vähän.

  Lähde: thl

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa