• You are currently viewing Mikä on lapselle sopiva ruutuaika?

    Mikä on lapselle sopiva ruutuaika?

    Mikä on sopiva määrä ruutuaikaa, kuuma puheenaihe lapsiperheessä…

    Yleisiä virallisia ruutuaikasuosituksia on WHO:n (World Health Organization) suositus, jossa 2–4-vuotiaille suositellaan ruutuaikaa alle tunti päivässä ja THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) suositus, jossa suositeltu ruutuaika kouluikäisille on alle kaksi tuntia päivässä.

    EI ENÄÄ TAISTELUA JA VÄÄNTÖÄ MIKÄ ON SOPIVA RUUTUAIKA – LAATIKAA PERHEEN YHTEISET PELISÄÄNNÖT

    Tuleeko ruutuajasta riitaa? Laatikaa yhdessä säännöt, joita koko perhe noudattaa. Lapset kannattaa ottaa mukaan jo sääntöjen laatimiseen, jolloin he kokevat tulevansa kuulluksi ja saavat vaikuttaa yhteisten pelisääntöjen tekemiseen. Kirjatkaa säännöt paperille ja laittakaa vaikkapa jääkaapin oveen.

    Aikuisen esimerkki. On hankala opettaa lapselle, että puhelin ei tarvitse olla kädessä 24/7 jos itse kuitenkin tekee juuri niin. Toki monet vanhemmat tekevät työnsä koneiden ja älylaitteden avulla, mutta ei ole pahaksi samalla myös miettiä omaa ruutuaikaa ja kuinka hallitsevassa roolissa se on myös itsellä.

    Keskustelkaa yhdessä netin vaaroista ja miten siellä netissä käyttäydytään. Kun lapsi aloittaa netissä pyörimisen, hän ei vielä tiedä niitä niin kutsuttuja netin käyttäytymissääntöjä. Nämä on seikkoja, joita vanhemman on opastettava lapselle. Tasaisin väliajoin kannattaa myös olla kiinnostunut ja tietoinen, mitä lapsi ruutuajallaan tekee.

    Säätäkää ruudun valaistusta. Ruutujen kirkkaus on useimmissa laitteissa säädettävissä himmeämmälle. Kokonaan älylaitteiden käyttö suositellaan lopetettavaksi noin tunti ennen nukkumaanmenoa, myös aikuisille. Ruutujen sininen valo nimittäin vähentää luontaisen nukahtamishormoni melatoniinin eritystä.

    Lue  myös: Yli 15 % nuorista on yksinäisiä

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa