• You are currently viewing Näin pääset alkuun biojätteen kierrätyksessä

  Näin pääset alkuun biojätteen kierrätyksessä

  Biojäte on maatuvaa ja kompostoituvaa elintarvike- ja keittiöjätettä. Biojätteen kierrätys saattaa aluksi tuntua haasteelliselta, mutta äkkiä siihen oppii. Poikien äidit toimitus koosti listauksen, jonka avulla pääset alkuun.

  MITÄ BIOJÄTTEEN KERÄYSASTIAAN SAA LAITTAA?

  • Hedelmien ja vihannesten kuoret
  • Ruoantähteet
  • Kalanruodot, luut
  • Jähmettyneet rasvat
  • Kahvin ja teen porot, teepussit ja suodatinpaperit
  • Pehmopaperit, kuten talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat
  • Kasvinosat ja kuihtuneet kukat
  • Pienet määrät haravointijätettä
  • Lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet (esim. purut ja pelletit)

  Keittiöjätteen kompostoimiseen kannattaa valita lämpökompostori, sillä keittiöjätettä syntyy ympäri vuoden. Lämpöeristetty kompostori toimii myös talvella. Yhden perheen käyttöön 200‒300 litran lämpökompostori on sopivan kokoinen. Kun kompostoidaan ruokajätteitä, kompostorin on oltava tuhoeläintiivis, eli hiiret ja rotat eivät saa päästä kompostoriin. 

  Jos asut esimerkiksi omakotitalossa tai olet joka tapauksessa hankkinut pihallesi vain sinun taloutesi käyttöön tarkoitetun kompostin biojätteille, voit laittaa biojätteet irrallisena. Sen sijaan jos teillä on esimerkiksi taloyhtiön pihalla yhteinen keräysastia, biojätteitä ei saa laittaa irrallisena. Voit kotona kerätä biojätteet mihin tahansa maatuvaan materiaaliin: sanomalehteen, biohajoavaan muovipussiin, paperipussiin tai paperiseen kirjekuoreen (ilman muovista ikkunaa). Myös kartonki, jossa ei ole muovipintaa, sopii hyvin. Tällainen voi olla esimerkiksi muropaketti.

  Vie biojätettä säännöllisesti, mieluiten useita kertoja viikossa. Peitä viety jäte kerroksella kuiviketta. Sopiva kuivikkeen määrä on ½ tai vähintään 1/3 viedyn jätteen määrästä.

  Jos sinulla on oma biojätekompostori pihalla, muista möyhiä sitä säännöllisesti. Jos komposti ei välillä saa happea, se ei toimi oikein. Myös ilmojen viiletessä, erityisesti talvella kompostia uhkaa herkästi jäätyminen. Jos jäätä alkaa ilmestyä, älä kaada joukkoon kuumaa vettä sellaisenaan, vaan lisää päälle esimerkiksi lunta. Pikakeinona sulattamiseen voi käyttää kuumalla vedellä täytettyjä muovipusseja tai kuumaa vettä sisältävän kanisterin.

  Muista myös kompostorin säännöllinen tyhjennys.

  Lue myös: Kodin siivousjärjestys

  Biojätteen keräämisessä on alueellisia eroja, joten tarkat ohjeet saat alueesi jätehuoltoyhtiöstä.

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa