• You are currently viewing Kuinka pienentää kodin sähkönkulutusta?

  Kuinka pienentää kodin sähkönkulutusta?

  Kauhistuttaako kodin sähkönkulutus? Kenties olet jo keksinyt keinoja miten pienentää kulutusta tai vasta ajattelet, että jotain olisi tehtävä toisin. Monesti esimerkiksi vanhat sähkölaitteet ovat sellaisia, jotka kuluttavat enemmän energiaa, joten kodin energiatehokkuuden parantaminen onnistuu helposti myös niin, että päivittää sähkölaitteet uusin.

  Aina energiatehokkuus ei kuitenkaan tarkoita uusia laitehankintoja. Tähän artikkeliin on koostettu viisi helposti toteutettavissa olevaa keinoa.

  NÄILLÄ VINKEILLÄ VOIT PIENENTÄÄ KODIN SÄHKÖNKULUSTA

  Huoneenlämpö – jos sinulla on mahdollista itse säädellä kodin huoneenlämpöä, laskemalla lämpötilaa yhdellä asteella säästää lämmityskustannuksissa parhaillaan jopa viisi prosenttia.

  Valaistus – hyödynnä luonnonvalo aina kun siihen on mahdollista ja käytä valaisimia vain niissä huoneissa, joissa oleskelet. Energiatehokkaat LED-lamput myös kuluttavat merkittävästi vähemmän sähköä ja kestävät moninkertaisesti hehku- tai halogeenilamppuja pidempään.

  Saunan sähkökiuas – kodin energiasyöppö. Sähkösaunaa ei kannata huvikseen pitää päällä, vaan saunaan kannattaakin siirtyä heti kun se on lämmin. Sanotaan, että energiataloudellisin saunan lämpötila on 70–80 °C

  Astianpesukone – vettä kuluu keskimäärin 15 litraa per pesu. Pesuvesi lämpiää sähköllä, joten vajaita koneellisia ei kannata pestä.

  Omakotitalo asujan pihavalot – pihavaloissa kannattaa käyttää ajastimia tai hämäräkytkimiä ja polttimoiksi kannattaa valita LED-valoja.

  Lue myös: Näin pääset alkuun biojätteen kierrätyksessä

  Eniten sähköä vuositasolla kuluttavat jatkuvasti päällä olevat laitteet, kuten jääkaappi ja pakastin. Tuotteiden energiamerkki kertoo muiden tietojen ohella laitteen vuotuisen sähkönkulutuksen. Jos mahdollista, suosi vähiten kuluttavia malleja.

  Lähde: kuluttajaliitto

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa