• Tästä syntymämerkit johtuvat

  Monella ihmisellä on syntyessään syntymämerkki. Usein niitä kuullaan kutsuttavan haikaranpuremaksi tai enkelin suudelmaksi. Osalla syntymämerkit ajan mittaan katoavat, osalla pysyvät ja osalla ajan myötä jopa vahvistuvat. Uskotaan, että jopa 80% vauvoista on syntymämerkki. Mistä ne johtuvat, ja pitääkö niistä huolestua?

  Syntymämerkit

  Pigmentti- ja verisuoniperäiset syntymämerkit

  Syntymämerkkejä on kahdenlaisia. Pigmenttiläiskät ovat väriltään ruskeita tai harmaita. Pigmenttiläiskiä ovat esimerkiksi:

  • Mongoliläiskät – esiintyvät alaselässä tai pakaroissa. Mongoliläiskät ovat litteitä, väriltään siniharmaita. Ne saattavat muistuttaa mustelmia. Mongoliläiskät häviävät usein neljän vuoden ikään mennessä.
  • Synnynnäinen melanosyyttinen luomi – ihmisille voi tulla missä iässä vain mustelmia, mutta vastasyntyneellä niitä kutsutaan synnynnäisiksi luomiksi. Nämä ovat väriltään tummia (ruskeasta-mustaan), ja kooltaan hyvin vaihtelevia.

  Verisuoniperäiset syntymämerkit voivat olla kohollaan tai litteitä, yleisimmin pään alueella tai niskassa. Tyypillisimpiä verisuoniperäisiä syntymämerkkejä ovat:

  • Mansikkaluomet -kohollaan olevia iholäiskiä, väriltään punaisia.
  • Tuliluomet (haikaranpurema, enkelin suudelma) -yleisiä, usein niskassa, otsalla tai yläluomissa olevia punaisia tai vaaleanpunaisia merkkejä.
  • Portviiniluomet – tummanpunaisia tai violetteja epäsäännöllisen muotoisia alueita iholla. Portviiniluomet ovat suuria sekä litteitä.

  Mistä syntymämerkit johtuvat?

  Verisuoniperäiset syntymämerkit johtuvat verisuonten epänormaalista muodostumisesta. Pigmenttiläiskien syynä on melaniinin (kehon kudoksissa oleva pigmentti, joka antaa iholle värin) määrän lisääntyminen ihoalueella.

  Usein syntymämerkit ovat täysin harmittomia. Jos kuitenkin oma tai lapsesi syntymämerkki mietityttää, on sitä hyvä näyttää terveydenhoitajalle tai lääkärille.

  Lähteet: Askel Terveyteen, Pampers

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa