• You are currently viewing Niukan ja tiukan ajan pelastus – tuetut lomat

  Niukan ja tiukan ajan pelastus – tuetut lomat

  Perhe-elämässä on jaksoja, joihin osuu kuormitusta. On niukkaa, tiukkaa tai molempia. Arkeen ei meinaa saada järjestettyä voimaannuttavia perheen yhteisiä kohokohtia. Toisten somepäivitykset ihanista koko perheen lomista, joissa kerrotaan rentoutumisesta, yhdessä tekemisestä ja latautumisesta, vääntää veistä haavassa.

  Silloin kun niukkaa tai tiukkaa, kannattaa hyödyntää tuetut lomat.

  “Sosiaalinen lomatoiminta tarjoaa mahdollisuuden irtiottoon arjesta. Loman tavoitteena on tukea arjessa jaksamista ja voimaannuttaa osallistujia”. (www.nasylomat.fi)

  Tuettuja lomia järjestävät erilaiset lomajärjestöt

  Tuetut lomat on tarkoitettu lähinnä sellaisille perheille, joilla ei olisi varaa muuten lomailla.

  Tuettuja lomia järjestävät useat lomajärjestöt. Jotkut järjestöt ovat teemoitelleet tuetut lomat tietyille kohderyhmille, kannattaa tutkia, mikä osuu juuri omaan tarpeeseen.

  Tuetut lomat ovat ohjelmallisia. Ohjelmaa on tarjolla niin lapsille kuin aikuisille yhdessä ja erikseen. Lomakohteita löytyy erilaisista kylpylöistä ja lomakeskuksista ympäri Suomen. Lomajärjestöjen nimistä huolimatta kannattaa katsoa läpi kaikkien lomajärjestöjen tarjonta, sillä esimerkiksi Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n kautta pääsee lomalle muutkin kuin maaseudulla asuvat.

  Tee hyvä ja perusteltu hakemus

  Työtä vaatii vähän se, että lomajärjestöjä on useita, hakuajat vaihtelevat ja jokaiseen tehdään hakemus erikseen. Mutta kun on yhden tehnyt, voi sen helposti monistaa muidenkin lomajärjestöjen hakemuksiin. Hakemuksessa kysytään useampaa hakutoivetta, ne kannattaa laittaa, jotta mahdollisuudet loman saantiin paranevat.

  Hakulomakkeessa pyydetään selvitystä taloudellisen tilanteen lisäksi perheen terveydellisestä ja sosiaalisesta tilanteessa. Esimerkiksi jos lapsia on paljon, uusperhekokoonpano iso ja/tai hahmottumaton, perheessä on sairauksia tai muita voimia vieviä haasteita, kannattaa kertoa ja kuvata, miten ne asiat vaikuttavat arkeen.

  “Loman tavoitteena on perheyhteyden vahvistuminen ja yhdessä virkistyminen.”  (www.nasylomat.fi)

  Lomissa on pieni omavastuu n. 100-125e / aikuinen (ja lapset yli 17v.). Joillain järjestäjillä on pieni omavastuu myös lapsille.

  Hakuajat vaihtelevat järjestöittäin ja jos on saanut loman, seuraavan kerran voi hakea uutta lomaa yhden välivuoden jälkeen. Matkajärjestelyt ja matkakulut on hoidettava itse. Vinkkinä myös, että joihinkin paikkoihin voi ottaa koiran mukaan pienellä lisämaksulla. Se kannattaa laittaa hakemukseen, sillä koirahuoneita on lomapaikoissa rajoitettu määrä.

  Kun saatte loman, nauttikaa!

  “Loma on tarkoitettu lapsiperheille vahvistamaan perheyhteyttä, tuottamaan yhteisiä elämyksiä ja antamaan liikkumisen iloa. Lomalla on pelejä, leikkejä ja muuta ohjattua ohjelmaa.”  (www.solaris-lomat.fi)

  Tässä vielä linkit lomajärjestöihin:
  www.lomajarjestot.fi (sivulta löytyy linkit viiteen eri lomajärjestöön)
  pht.fi (järjestää tavoitteellisia  ja ohjauksellisia hyvinvointikursseja)

  Kommentit

  1. Jaana

   Hei, mistä näkee noita loma ohjelmia ja muita tietoja lomista?
   Kovin positiivinen ongelma kun vaihtoehtoja on ihan liikaa enkä löydä ohjelmia niin en osaa päättää minne olisi parasta toivoa..

   1. riittabirck

    Hei Jaana! Kannattaa olla yhteydessä suoraan lomajärjestäjään. Laitat vaikka kaikille saman viestin. Hyvinvointilomilla on seuraava haku marraskuussa. Tsemppiä hakukohteen valintaan, varmasti löytyy teille sopiva!

  Vastaa