• You are currently viewing Ideoita ulkoleikkeihin – löytyykö listalta omasta lapsuudesta tuttuja leikkejä?
  Photo by Annie Spratt

  Ideoita ulkoleikkeihin – löytyykö listalta omasta lapsuudesta tuttuja leikkejä?

  Monesti lapset keksivät itse ideoita ulkoleikkeihin, mutta toisinaan mielikuvitus ei ole parhaimmillaan, eikä kelikään oikein houkuttele ulkoilemaan. Mitä sitten tehdä niinä päivinä, kun raitis ilma ja ulkoilu olisi paikallaan, mutta kukaan ei keksi siellä mitään tekemistä?

  TOIMITUKSEN VINKIT JA IDEAT ULKOLEIKKEIHIN

  PEILI

  Yksi leikkijä valitaan peiliksi ja hän menee seisomaan selin noin 20 metrin päähän muista pelaajista. Aina kun “peili” on selin, tulee muiden liikkua häntä kohti ja kun peili kääntyy, on jähmetyttävä paikoilleen. Jos peili näkee jonkun liikkuvan, hän sanoo tämän nimen ja leikkijän on palattava takaisin lähtöviivalle. Se, joka ehtii koskettamaan peiliä ensimmäisenä, voittaa ja saa toimia seuraavan erän peilinä.

  POLTTOPALLO

  Piirtäkää maahan iso rinki, jonka sisäpuolelle menee kaikki muut paitsi yksi pelaaja. Hänen tehtävänä on yrittää osua pehmeällä pallolla ringin sisällä oleviin. Useimmiten sääntönä polttopallossa on, että heitetään palloa vain vyötärön alapuolelle, jotta suuremmilta vahingoilta vältyttäisiin, mutta tämä on tietenkin ihan pelaajista kiinni, miten tämän säännön haluaa tehdä. Kun pallo osuu pelaajaan, hän siirtyy ringin ulkopuolelle polttamaan muita ja kun rinkiin jää lopulta enää vain yksi pelaaja, on hän kierroksen voittaja.

  MAA – MERI – LAIVA

  Piirtäkää hiekkakentälle tai lumeen kolme samansuuntaista viivaa, sellaisilla välimatkoilla, jotka leikkijät pystyvät juoksemaan, eli pienempien lasten kanssa pienemmät välimatkat. Yhdestä leikkijästä tulee ns johtaja, jonka komennon mukaan muut leikkijät siirtyvät mahdollisimman nopeasti oikeaan paikkaan. Toisessa reunassa on “maa”, keskellä “meri” ja toisessa reunassa “laiva”. Jos johtaja sanoo “LAIVA”  tulee kaikkien leikkijöiden siirtyä viivalle, jonka nimesitte laivaksi. Viimeisenä oikeaan paikkaan päässyt leikkijä putoaa pelistä ja pisimpään leikissä mukana pysyneestä tulee seuraavalla kierroksella uusi johtaja.

  Lue myös: Tekemistä lapselle kotona

  10 TIKKUA LAUDALLA / PALLO PURKISSA

  Näissä molemmissa leikeissä on yhteistä se, että yksi leikkiin osallistuvista on etsijä ja muut menevät piiloon. Esimerkiksi 10 tikkua laudalla alkaa niin, että etsitään ulkoa kymmenen puutikkua sekä lauta ja jokin ämpäri/ kivi tms laudan alle sen keskelle. Tikut asetetaan laudan matalaan päähän ja astumalla nopeasti laudan toiseen päähän lennätetään ne  maahan. Etsijän pitää kerätä kaikki 10 tikkua takaisin laudan päälle ja sillä aikaa muut leikkijät juoksevat piiloon.

  Kun etsijä on saanut kaikki tikut takaisin laudan päälle hän huutaa: “Kymmenen tikkua laudalla!” ja alkaa etsiä piilossa olevia. Kun etsijä löytää piilossa olijan, molemmat lähtevät juoksemaan lautaa kohden. Jos etsijä ehtii laudan luokse ekana, koskee hän lautaa ja huutaa löydetyn nimen, jolloin tämä jää vangiksi odottamaan, että muutkin löydetään. Jos piiloutuja puolestaan ehtii laudan luokse ensin, potkaisee hän tikut jälleen ilmaan ja juoksee takaisin piiloon. Muut piilossa olevat voivat myös pelastaa jo löydetyt jos ehtivät ennen hakijaa potkaisemaan tikut pois laudalta.

  Kun kaikki on löydetty, tulee ensimmäisenä löydetystä uusi etsijä tai uuden etsijän voi sopia myös suullisesti. Pallo purkissa toimii samalla tavalla, ainoastaan siinä potkaistaan pallo jonnekin leikkialueelle, jonka aikana muut ehtivät piiloon.

  – Poikien äidit toimitus –

   

  Vastaa