• You are currently viewing Mitä elimistössä tapahtuu, kun täyttää 40 vuotta
    Photo by Adam Winger

    Mitä elimistössä tapahtuu, kun täyttää 40 vuotta

    Vaikka nainen eläisi kuinka terveelllistä elämää tahansa, ovat tietyt fyysiset muutokset väistämättömiä. Niitä ihan ensimmäisiä vaihdevuosien oireita saattaa jo ilmaantua 40 vuotiaille, vaikka yleisimmin ne alkavatkin vasta 50  ikävuoden paikkeilla. Mitä elimistössä sitten tapahtuu, kun täyttää 40 vuotta?

    40 vuotta mittarissa – tunnistatko nämä muutokset?

    Hidastunut aineenvaihdunta – väistämätöntä! Voit kuitenkin vaikuttaa omaan aineenvaihduntaan jonkin verran syömällä ja liikkumalla säännöllisesti sekä nukkumalla riittävästi.

    Lue myös: Vaginan muutokset 20 – 30 – 40 – ja 50 – vuotiaalla naisella

    Heikentynyt lihasvoima – lihasvoima on suurimmillaan noin 30 vuotiaana. Voit kuitenkin vaikuttaa lihaskuntoosi ja arjessa jaksamiseen vahvistamalla lihaksiasi esimerkiksi kehonpainojumpalla.

    Haurastunut luusto – neljänkympin iässä nainen alkaa menettää 6–8 prosenttia luumassastaan jokaista seuraavaa kymmentä vuotta kohti.

    Ikänäkö – ensimmäisinä oireina ikänäöstä voi olla silmien väsymisen tunne ja päänsärky pitkään jatkuneen lähityöskentelyn jälkeen. Ikänökö ilmenee vähitellen lisääntyvänä vaikeutena lukea pientä tekstiä läheltä. Tässä kohtaa monet suuntaavatkin optikolle näöntarkastukseen ja ottavat käyttöön ensimmäiset lukulasit.

    Hedelmällisyyden lasku – ikä on tärkein naisen hedelmällisyyteen vaikuttava yksittäinen tekijä. Yli 40-vuotiaalla naisella raskaustodennäköisyys on jo selkeästi laskenut. Iän mukana myös keskenmenoriski kasvaa.

    Veltostunut iho – iän myötä ihossa olevien kollageeni- ja elastiinisäikeiden määrä vähenee ja niiden toiminta heikkenee. Nämä muutokset johtavat mm. ihon luonnollisen joustavuuden ja napakkuuden vähenemiseen sekä kasvojen, leukalinjan ja kaulan ihon veltostumiseen.

    Lähde: terveyskirjasto

    – Poikien äidit – 

    Vastaa