• Unohdetut keskituloiset -rahat eivät riitä enää lasten harrastuksiin

  Kulunut vuosi on ollut taloudellisesti tiukka hyvin monelle perheelle ja tilanne tuntuu vain pahenevan mitä pidemmälle talvea mennään. Pakolliset menot, kuten ruoka, sähkö ja asuminen, ovat nousseet hintaa niin merkittävästi, että moni perhe on joutunut luopumaan esimerkiksi lasten harrastuksista.

  Joulupuu ry toteutti kyselytutkimuksen, jolla kartoitettiin perheiden kokemia haasteita liittyen lasten ja nuorten harrastamisen mahdollistamiseen. Kyselyssä ilmeni, että lasten harrastaminen tuottaa monessa perheessä taloudellista huolta.

  Sama ilmiö oli nähtävissä omassa pienemmässä kyselyssämme. Rahallinen pärjääminen aiheuttaa epätasa-arvoisia tilanteita esimerkiksi perheiden sisällä, esikoinen saattaa saada harrastuksen mitä pienemmät sisarukset eivät koskaan saa. Puhumattakaan epätasa-arvosta perheiden välillä. Moni lahjakas lapsi jää ulos harrastuksista, koska perhe valitsee edullisimman harrastuksen tai joutuu kieltämään lapselta useammat harrastukset kerralla.

  “Lapsi olisi halunnut jalkapallon lisäksi jäkikseen, mutta rahat eivät riitä kahteen harrastukseen”. 

  “Harrastusmaksut noussut pilviin. Ei riitä enää rahat”

  “Meillä ei riittänyt rahat tarvittaviin varusteisiin, vaikka saatiin tuki itse harrastukseen”.

  Unohdetut keskituloiset?

  On selvää, että tällä hetkellä pienituloisilla perheillä on haasteita taloudellisesti, mutta onneksi moni heistä on oikeutettuja lasten harrastuksia tukeviin avustuksiin.

  LUE MYÖS: Voiko vettä juoda liikaa? Katso painon mukainen kaavio

  lasten harrastusten kalleus

  Erityisen kiinnostava ryhmä onkin keskituloiset ja heistä erityisesti suurperheet, jotka eivät saa tukia, mutta rahat eivät riitä lasten harrastuksiin. Näiden perheiden lapset jäävät auttamatta ulos harrastustoiminnasta, mikä on todella väärin. Samaa viestiä tuli esille niin Joulupuun kyselytytkimuksessa kuin omassa kyselyssämmekin.

  “Moni harrastus on yksinkertaisesti liian kallis meidän lompakolle, vaikka käymme molemmat töissä ja saamme ihan ok palkkaa”. 

  “Valittiin lapsille edulliset harrastukset ja lopetettiin omamme, jotta saatiin lasten harrastukset maksettua. Tämä tuntuu hullulta, sillä olemme työssäkäyvä perhe.”

  “Keskituloiset on unohdettu. Pienituloiset saa tukia ja avustuksia sitä enemmän mitä tiukemmaksi maan tilanne menee, hyvätuloisilla riittää rahat ja säästöt, mutta me keksituloiset ollaan pudottu ihmeelliseen kuoppaan, missä pitäisi vain selvitä. Ei tässä paljon lasten harrastuksia maksella. “

  Yhteiskunnalta toivotaan enemmän tukea

  Joulupuun kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että yhteiskunnalta toivottaisiin enemmän tukea lasten harrastamiseen. Hyviä ideoita olisi esimerkiksi koulun jälkeen tarjottavat liikunta- tai taide-kerhot, läpinäkyvyyttä erilaisten avustusten hakemiseen, sekä mahdollisuuksia myös kevyempään “höntäsily” toimintaan.

  LUE MYÖS: Opas vauvan talvipukeutumiseen

  Tasa-arvoisuutta lasten ja nuorten harrastamisessa ei edistetä kuitenkaan pelkillä rahallisilla harrastuksen kausimaksuilla, tukea pitäisi saada myös lasten tasa-arvoiseen kohteluun, kuljetuksiin ja sopivan harrastusten löytämiseen.

  Olisi upeaa jos jokaisella lapsella olisi mahdollisuus harrastaa jotain itseään kiinnostavaa. Mitä ajatuksia aihe hertäättä sinussa?

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa