• You are currently viewing Voihan yskä – mikä avuksi?
    Photo by Francisco Gonzalez

    Voihan yskä – mikä avuksi?

    Yskä on ylähengitystietulehduksen yleinen oire, joka useimmiten paranee itsestään. Tähän artikkeliin toimitus on kuitenkin koonnut vinkit, joita yskän lievittämiseen voi kokeilla, sillä yökaudet yskivä lapsi, äiti tai puoliso saattaa alkaa kiristää jo yhden sun toisen perheenjäsenen hermoja.

    YSKÄ – MIKÄ AVUKSI?

    Lepo auttaa – flunsassa ei kannata rehkiä, mutta sanoppa se 4-vuotiaalle, joka painaa sata lasissa, vaikka kuumetta 38 ja yskästä ei meinaa tulla loppua.

    Hunajan on todettu olevan (yli 1-vuotiaille) tehokas apu yskän rauhoittamiseen.

    Nesteiden nauttiminen ja erilaiset kurkkupastillit lievittävät hetkellisesti yskän ärsytystä.

    Nuku ja lepää puoliksi istuvassa asennossa. Sängynpäätyä voi kokeilla korottaa tai laittaa esimerkiksi jokin kiila sängynpohjan ja patjan väliin. Huomioithan kuitenkin turvallisuuden, ettei lapsi pääse putoamaan laitojen yli, jos nukkuu vielä sellaisessa sängyssä, jossa on laidat.

    Höyryhengitys esimerkiksi lämpimässä suihkussa voi auttaa ja avata tukkoisia hengitysteitä.

    Jos lapsella on yskän lisäksi hengitysvaikeuksia, ota heti yhteyttä lääkäriin!

    Jos yskä pitkittyy, toisin sanoen kestää yli kolme viikkoa, kannattaa syitä alkaa selvittää. Pitkittyneeseen kuivaan yskään ei tutkimuksista huolimatta välttämättä löydy selkeää syytä, mutta silloin kun yskä jää viikkokausiksi vaivaamaan flunssan tai keuhkoputkitulehduksen jälkeen, syynä on usein jokin virustulehduksen jälkitauti. Niistä tavallisin on poskionteloiden tulehdus, joka ylläpitää yskää. Toinen mahdollisuus on astma, joka usein alkaa oireilla infektion jälkeen pitkään jatkuvalla yskällä.

    Lue myös: Lapsen kasvukivut – mikä avuksi

    Lähde: terveyskirjasto

    – Poikien äidit toimitus –

     

    Vastaa