• Päänsäryn yleisimmät syyt -ja mikä niihin auttaa?

    Jokaisella ihmisellä on joskus ollut päänsärkyä, joillakin meistä enemmän ja joillakin vähemmän. Päänsärkyjä on erilaisia ja joskus voi olla hyvä tunnistaa mistä päänsärky johtuu. Listasimme tähän artikkeliin päänsäryn yleisimmät syyt.

    Lue myös: TAAS turvottaa -mikä avuksi?

    päänsärky

    Erilaiset päänsäryt

    Jännityspäänsärky

    Jännityspäänsäryn perimmäistä syytä ei tiedetä, osittain se kuitenkin johtuu niskan, hartioiden ja päänahan lihasten jännitystilasta ja osittain siihen vaikuttaa henkiset syyt, kuten stressi, kuormittava elämäntilanne, masennus ja ahdistus. Nämä kaikki vaikuttavat jännityspäänsäryn syntyyn ja sen jatkumiseen.

    Millaista särky on? Jännityspäänsärky voi kestää koko päivän. Muita oireita voivat olla huimaus, käsien puutuminen ja pahoinvointi. Päänsärky voi toistua useita kertoja kuukaudessa, joskus päänsärky voi olla jatkuvaa. Normaalisti yöllä saa kuitenkin jännityspäänsäryn aikana nukuttua.

    Mikä auttaa? Särkylääkettä ei kannata syödä usein. Jännityspäänsärkyyn auttaa parhaiten liikunta, venyttely ja erityisesti raittiissa ilmassa kävely.

    Migreeni

    Migreeeni on päänsärkykohtauksia aiheuttava sairaus. Kohtauksen voi laukaista esimerkiksi stressi, kirkas valo, alkoholi, tietty ruoka-aine tai huonosti nukutut yöunet. Migreeniin voi liittyä myös migreeniaurat eli näköhäiriöt.

    Millaista särky on? Migreenissä särky painottuu silmänseuduille, kipu voi olla myös toispuoleista. Kipu on sykkivä, intensiivinen ja usein melko kova.

    Mikä auttaa? Migreenikipua auttaa kohtauksen aikana vain lepo ja lääkkeet. Osalla auttaa migreenin täsmälääkkeet.

    Lue myös: Mistä tummat silmänaluset johtuvat?

    Oire sairaudesta

    Joskus päänsärky voi olla oire sairaudesta, kuten anemiasta, flunssasta, koronasta, poskiontelontulehduksesta, korkeasta verenpaineesta, munuaisten vajaatoiminnasta tai aineenvaihdunnan häiriöistä.

    Millaista särky on? Eri sairauksissa on tietysti erilaiset säryt. Toistuvat päänsäryt olisi hyvä aina tutkituttaa lääkärillä.

    Mikä auttaa? Päänsärkyä voi lievittää ja helpottaa särkylääkkeillä. Lääkkeitä ei tule kuitenkaan syödä jatkuvasti, sillä terveytensä voi pilata säännöllisellä särkylääkityksen käytöllä.

    Krapulapäänsärky

    Krapulapäänsärky on alkoholin liiallisen kulutuksen oire. Se johtuu siitä, että solut menettävät nestettä ja se aiheuttaa kuivumista myös aivoissa.  Tästä johtuu krapulapäänsärky.

    Millaista särky on? Kipu tuntuu koko päässä. Kivulle ei ole erityistä paikkaa, vaan se on epämääräinen koko pään särky.

    Mikä auttaa? Krapulassa pitää juoda paljon nestettä. Pelkän veden juominen ei kuitenkaan riitä, sillä elimistöstä puuttuu myös tärkeitä mineraaleja. Tästä syystä paras krapulajuoma on kivennäisvesi. Krapulapäänsärkyä ennaltaehkäisee iso lasillisen vettä ennen nukkumaan menoa.

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa