• Hengitys haisee! -näin ehkäiset pahaa hajua

    Haiseeko kumppanisi tai lapsesi hengitys tai pelkäätkö, että oma hengityksesi haisee muiden nenään? Usein omaa pahanhajuista hengitystä ei itse haista joten asiaa ei välttämättä tiedä ennen kun joku muu huomauttaa siitä. Olisikin hyvä huomauttaa läheiselleen jos tämän hengitys haisee, sillä asialle voi tehdä jotain!

    Syitä hengityksen haisemiselle on monia. Suurimmissa osissa tapauksista syynä on suun ongelmat, esimerkiksi ientulehdus, karies tai parodontiitti. Joskus harvemmin syynä voi olla ruoansulatuskanavan ongelmat.

    Lue myös: Taas turvottaa, mikä avuksi?

    pahan hajuinen hengitys

    Näin ehkäiset pahaa hajua

    Käy hammaslääkärissä

    Hammaslääkärillä ja suuhygienistillä kannattaa käydä säännöllisesti. Jos sinulla on edellisestä hammaslääkärireissusta aikaa, niin kannattaa varata aika. Hammaskiven kertyminen aiheuttaa suuhun halitoosia, mikä haisee suussa pahalle. Hammaskiven poistaminen onnistuu vain ammattilaisen avulla.

    Paranna suuhygieniaa

    Kiinnitä huomiota suuhygieniaasi. Pese hampaat vähintään aamuin ja illoin, käytä hammaslankaa tai hammastikkua puhdistaaksesi hammasvälit. Muista käyttää fluorihammastahnaa.  Tärkeää on muistaa myös puhdistaa kieli!

    Lue myös: Vaihdevuodet? Tunnista oireet

    Kuiva suu haisee pahemmalle

    Kuten varmasti moni tietääkin aamulla hengitys haisee usein erityisen pahalle. Tämä johtuu siitä, että kuiva suu haisee enemmän. Tämä on hyvä muistaa myös päivällä. Juo vettä tasaisesti, niin suun limakalvot eivät pääse kuivumaan. Purkka ja pastillit voivat myös auttaa syljen eritykseen.

    Suuvesi

    Erilaiset suuvedet ovat tehokkaita viemään hengityksestä pahaa hajua pois. Suuvettä tulee käyttää hampaidenpesun jälkeen. Esimerkiksi apteekista löydät laajasta valikoimasta fluoria sisältävien suuvesien lisäksi suuvesiä kuivalle suulle sekä erityisesti pahanhajuista hengitystä neutraloimaan.

    Vältä ruoka-aineita jotka haisevat

    Joskus henki voi haista siitä syystä mitä on syönyt tai juonut. Kahvin, alkoholin tai valkosipulin hajuinen hengitys on harvemmin kovinkaan houkutteleva. Uskotaan myös, että jos ruokavalio sisältää runsaasti proteiineja niin se vauhdittaa rikkiyhdisteiden muodostumista, mikä taas lisää hengityksen hajua.

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa