Vaihdevuodet – ei maailmanloppu vaan pikemminkin kehon uusi aikakausi. Estrogeeni- ja keltarauhashormonitasot laskevat ja ovulointi lakkaa. Ensimmäinen merkki lähestyvistä vaihdevuosista on yleensä kuukautisten muuttuminen. Vuoto saattaa muuttua runsaaksi tai niukentua reilusti. Säännöllinen kierto saattaa muuttua epäsäännöllisemmäksi ja yhtäkkiä kuukautiset saattavat tulla kahden tai kolmen viikon välein, tai sitten niitä ei tule lainkaan kuukausiin, tämä kaikki on täysin normaalia. Vaihdevuosiin sisältyy myös iso joukko oireita, joita naisilla esiintyy juuri ennen kuukautisten lakkaamista kokonaan tai heti sen jälkeen.
VAIHDEVUODET TUOVAT TULLESSAAN MERKILLISIÄ, MUTTA VARSIN LUONNOLLISIA OIREITA
Noin puolet naisista saa oireita, mutta osa naisista selviää vaihdevuosista lievin tai jopa täysin ilman oireita. Suurimmalla osalla oireet kestävät vain joitakin vuosia, mutta niiden jatkuminen jopa vuosikymmeniä on mahdollista. Syy oireisiin on munasarjojen estrogeenituotannon väheneminen ja lopulta loppuminen. Kuumat aallot ja emättimen limakalvojen kuivuminen ovat tunnetuimmat vaihdevuosioireet. Estrogeenitason vaihtelusta tai mataluudesta johtuvia oireita on kuitenkin paljon muitakin, esimerkiksi mielialavaihtelut, alavireisyys, unihäiriöt, keskittymiskyvyn ja muistin huononeminen, lihas- ja nivelkivut, migreeni ja rytmihäiriöt.
Lue myös: Mitä elimistössä tapahtuu kun täyttää 40 vuotta
Vaihdevuodet ovat kuukautisten tapaan täysin luonnollinen prosessi. Vaihdevuosissa ei ole mitään hävettävää ja useat naiset tuntevatkin helpotusta vaihdevuosien alettua. Enää ei tarvitse kärvistellä PMS oireiden kanssa. Toki toisille meistä vaihdevuosien alkaminen tuntuu enemmänkin taakalta kuin helpotukselta. Mutta kun tiedät, mitä on tapahtumassa, voit ottaa vaihdevuodet paremmin haltuun.
Onko sinulla tavanomaisia vaihdevuosiin liittyviä tuntemuksia, kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua? Oireiden kanssa ei tarvitse kärvistellä, sillä vaihdevuosioireisiin on monia erilaisia lääkevalmisteita, joiden sopivuudesta itsellesi kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Otathan rohkeasti yhteyttä lääkäriin tai varaat ajan gynekologille.
– Poikien äidit toimitus –