• Tärkeimmät liikennetaidot lapsille -osaako lapsesi nämä?

    Uutiset pursuavat ikäviä liikenneonnettomuuksia, joista pahimmat ovat vieneet lapsen/nuoren hengen. Lasten liikenneturvallisuus on pääosin meidän aikuisten käsissä. Vanhempien esimerkki, aikuisten huolellisuus liikenteessä, mutta toki myös lapsen omat liikennetaidot ovat iso osa lapsen liikenteessä liikkumisen turvallisuutta.

    Lue myös: Kysely paljasti kuinka moni äiti kiroilee lapsen aikana!

    Pieni lapsi liikkuu liikenteessä aikuisten kanssa, mutta jossain vaiheessa eteen tulee aika kun lapsi alkaa liikkumaan itsenäisesti. Mitä taitoja lapsen olisi siinä vaiheessa hyvä hallita?

    liikennesäännöt

    Opeta ainakin nämä liikennetaidot lapsellesi

    Opeta lapselle leikki-sekä pelipaikan ja liikenteen erot

    Ensimmäinen tärkeä asia opettaa lapselle on leikkipaikan/pelipaikan sekä liikenteen erot. Leikki- ja pelipaikalla saa juosta ja leikkiä huolettomasti, liikenteessä pitää olla aina tarkkaavainen. Sanottamisen lisäksi lapsi tarkkailee aikuisen esimerkkiä.

    Tarjoa reilusti kokemusta liikenteestä

    Pienten lasten kanssa tulee liikkua paljon liikenteessä, jotta siellä liikkuminen on helpompaa sitten kun lapsi alkaa liikkumaan itsenäisesti. Lapsi muistaa missä on hyvä pysähtyä ja katsoa ympärilleen, lapsi muistaa missä äiti kulki tiellä ja miten isä ylitti tien.

    Yksinkertaiset liikennesäännöt ovat tärkeitä osata

    Kaikkia liikennesääntöjä on lapsen mahdoton oppia, mutta opeta ne tärkeimmät. Opeta pysähtymään ennen tien ylitystä ja katsomaan molempiin suuntiin. Opeteta varomaan pysähtyneen auton takaa tulevia autoja ja huomioimaan näköesteet kuten pensaat ja lumikinokset. Opeta kulkemaan tien sivussa jos kävelytietä ei ole.

    Puhelimen räplääminen ja puhelimessa puhuminen on hyvä opettaa tekemään pysähdyksissä. Pienen kapsen ei kannata kävellä liikenteessä ja tehdä puhelimella edellä mainittuja asioita.

    Lue myös: Näin pääset alkuun biojätteen kierrätyksessä

    Vaaditaan liikennevälineiden hyvää hallintaa ja turvallista käyttöä ennen liikenteeseen lähtöä

    Yhtälailla kuin heijastimet pimeällä, on myös muut turvallisuuteen liityvät tarvikkeet hyvä olla hallussa. Kypärä päähän pyöräillessä tai scootatessa. Ajopelien hyvä huolto ennen käyttöönottoa ja ennen kaikkea ajopelin hyvä hallinta. On turha lähteä liikenteeseen lapsen kanssa joka ei osaa vielä jarruttaa pyörällään, puhumattakaan siitä kun lapsi lähtee liikenteeseen ajopelin kanssa ilman aikuista.

    Lue lisää hyviä liikenneturvallisuuteen liittyviä vinkkejä Liikenneturvan sivuilta.

    Vastaa