• Nämä asiat ärsyttävät äitejä uimarannoilla

    Mikä ärsyttää äitejä uimarannoilla?

    Me kysyimme äideiltä uimaranta käyttäytymisestä ja näin äidit vastasivat.

    Osa äideistä koki, että lasten nakuna kirmaaminen oli ärsyttävää. Oli kyseessä sitten vauva, taapero tai leikki-ikäinen, niin housut olisi hyvä pitää jalassa.

    Osa antoi palautetta hiekalle ja pusikoihin pissaamisesta, vessatkin on monella rannalla olemassa!

    Osa vanhemmista avautui myös lasten heikosta uimataidosta ja syyksi niissä epäiltiin mm. vanhempien laiskuutta.

    Äitejä inhotti niin ikään se, että lapset potkivat hiekkaa muiden päälle ja jahtasivat lintuja tai kaloja, eikä vanhemmat puuttuneet siihen mitenkään.

    Perheiden roskaaminen aiheutti myös ärsytystä.

    Isoin huoli kuitenkin oli, että lapsia ei vahdita rannoilla tarpeeksi hyvin. Eikä tämä ole suinkaan turha harmitus, sillä Suomessa tapahtuvien hukkumistapaturmien yksi yleisimmistä syistä on lasten valvomatta jättäminen veden äärellä.(Kotitapaturmat.fi)

    Lue myös: Joka neljäs kuudesluokkalainen ei osaa uida

    äiti rannalla

    Miten tarkasti pientä lasta tulee vahtia rannalla?

    Yli puolet perheistä käy kesällä joka viikko uimarannalla. (Poikien Äidit kysely)

    Pieniä uimataidottomia lapsia tulee rannalla vahtia haukan katseella! Hukkuminen voi tapahtua silmänräpäyksessä. Hyvä etäisyys uimataidottomaan lapseen on käden mitta. Uimarannalla kannattaa pitää lapsi itsesi ja rannan välissä.

    Uimataidottoman lapsen on turvallisempaa pysytellä maksimissaan navan syvyisessä vedessä. Uintia ja sukeltamista tulee harjoitella rantaan päin.

    Uimataitoinenkin voi hukkua!

    On hyvä tiedostaa, että myös uimataitoinen voi hukkua. Uimataitoisella lapsella, (ja aikuisella), voivat voimat loppua yllättäen kesken uinnin ja silloin avun on oltava lähellä. Kun voimat loppuvat, ei energiaa ole huutamiseen, sillä pinnalla pysymisen yritykset vie kaikki voimat.

    Olethan näköetäisyyden päässä lapsesta joka osaa uida.

    Poikien Äitien kyselyssä paljastui, että moni äiti oli nähnyt ja kokenut ikäviä läheltäpiti tilanteita rannalla. Valitettavasti muutama äiti oli nähnyt myös lapsen hukkumisen.

    Äidit ovat huolissaan siitä, että vanhemmat ovat rannalla puhelimilla eivätkä katso lapsiaan. Osa aikuisista vahtii lapsiaan ihan liian kaukana vedenrajasta ja kun tilanne tapahtuu, niin matka on auttamatta liian pitkä.

    Minkä ikäinen lapsi  voi mennä uimaan ilman valvojaa?

    Kysyimme äideiltä minkä ikäisen lapsen he päästäisivät rannalle ilman valvojaa. Suurin osa äideistä 42% liputtaa 12 vuoden ikää rajana yksin uimiselle. Jopa 26% päästäisi lapset uimaan ilman aikuista jo 10 vuotiaana ja 21% odottaisi vähintään 14 vuoden ikään asti. Osalle merkitsee vain se onko lapsella uimataitoa, iällä ei niinkään ole merkitystä.

    Totuus on kuitenkin se, että uimataidon lisäksi lapsi tarvitsee myös muita taitoja selvitäkseen ilman aikuista rannalla. Uimavalvojat toivovat vanhemmilta harkintaa lasten uimarannalle päästämisessä ja ehdottavat odottamaan murrosikään asti. (Yle Uutiset)

    Vaikka lapsi osaisi uida, voi lapsen harkintakyky pettää vedessä. Saatetaan lähteä uimaan vesilelun tai kaverin perään liian pitkälle. Saatetaan sukeltaa laiturin alta jossa vaarana on se, että uimapuku voi jäädä kiinni laituriin.  Lapset voivat myös arvioida hyppypaikat väärin ja hypätä liian matalaan veteen vaarallisesti pää edellä.

    Lapsen olisi hyvä ymmärtää erilaiset vaarat, osata toimia hätätilanteessa ja kyettävä tekemään järkeviä ratkaisuja rannalla ennen kun lapsi lähtee sinne itsenäisesti.

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa