• You are currently viewing Arat rinnat – pitääkö huolestua?
    Kuva Rebekah Vos

    Arat rinnat – pitääkö huolestua?

    Arat rinnat, kipu ja turvotus liittyyvät usein kuukautiskierron mukaiseen hormonitoiminnan vaihteluun. Joskus ne saattavat olla jopa niin kipeät, että pienikin hipaisu saa parahtamaan kivusta. Rintojen arkuus on myös usein yksi alkuraskauden oireista, mutta syitä on myös muitakin.

    ARAT RINNAT, MUTTA ET OLE RASKAANA EIKÄ KUUKAUTISTEN PITÄISI ALKAA

    Yksi yleinen oire rintojen arkuudelle on raskaus. Myös muutama päivä ennen kuukautisten alkua voivat rinnat tuntua aroilta. Entä sitten ne muut syyt?

    Vaihdevuodet – Arat rinnat voivat liittyä myös vaihdevuosiiin eli menopaussiin, sillä vaihdevuodet aiheuttavat hormonitasojen vaihtelua.

    Jos rintasi aristavat, mieti mitä olet viime päivien aikana puuhaillut. Joskus myös liikuntamuoto, jossa olet pitkästä aikaa treenannut rintalihaksiasi, saattaakin tarkemmin kuulosteltuna olla lihaskipua.

    Sopimattomat rintaliivit voivat aiheuttaa rintakudoksen venymistä ja venyminen aiheuttaa rintojen arkuutta. Muistathan aina myös urheillessa käyttää liivejä, jotka tukevat rintojasi.

    Rintaliivisi ovat väärän kokoiset, jos:

    – ne tuntuvat epämiellyttävältä ja joudut repimään niitä paikoilleen

    – olkaimet liukuvat hartioiltasi tai painautuvat ihoosi

    – rinnat tunkeutuvat ulos kupeistaan, joko kupin ylä- tai alaosasta

    Lue myös: Hilautuvatko rintaliivisi ylös selkään – tästä se johtuu

    Myös tulehtuneet rinnat aiheuttavat aristusta, mutta rintarauhasen tulehdukset muulloin kuin imetyksen aikana ovat harvinaisia.

    Rintojen arkuutta ja pinkeyttä voi omatoimisesti yrittää helpottaa käyttämällä oikean kokoisia ja rintaa tukevia liivejä. Rintojen turvotukseen voi kokeilla, saako ruokavaliolla oireet kuriin. Erityisesti ennen kuukautisia kannattaa välttää suolaa tai muuten voimakkaasti maustettuja tai rasvaisia ruokia. Painon noustessa rinnatkin kasvavat ja saattavat aristaa enemmän. Näin ollen painonhallinta on tärkeää.

    Lääkärin juttusille kannattaa hakeutua, jos oireilu haittaa päivittäistä elämää. Hormonihoidolla voidaan oiretta joskus helpottaa. Tutkimukset ovat aina aiheen, jos rinnan kipu on äkillinen ja jos siihen liittyy poikkeavaa eritettä rinnasta tai jos rinnassa tuntuu kyhmy.

    Lähde: terveyskirjasto

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa