• You are currently viewing Pyssyleikit -mitä sanoo asiantuntijat?

  Pyssyleikit -mitä sanoo asiantuntijat?

  Onko lasten pyssyleikit hyvästä vai pahasta, tai ehkä jotain siltä väliltä? Asiaa on kysytty useasti eri medioiden toimesta eri asiantuntijoilta, me kokosimme tähän artikkeliin tiivistelmän asiantuntijoiden mielipiteistä, jotta sinun ei tarvitse kalastella tietoa ympäriinsä.

  Lue myös: Nerf-panokset hyötykäyttöön äidille (katso kuvat)

  Mitä sanoo asiantuntijat?

  Kun lapsi leikkii, hän todella aina vain leikkii

  Kaksplussan artikkelissa (2021) asiantuntija summaa, että kun lapsi leikkii, hän todella aina vain leikkii. Sotaleikit ovat strategia- ja kilpailullisuusaspekteineen verrattavissa mihin tahansa muuhun leikin kautta tapahtuvaan oppimiseen. Asiantuntija on siis sitämieltä, että sotaleikit ovat ok leikkejä, siinä missä kaikki muutkin leikit.

  Kaksplussan asiantuntija neuvoo aikuisia kuitenkin vetämään rajat leikkiin. Jos leikit ovat pelkkiä räiskintäleikkejä voi lasta ohjata myös muihin leikkeihin. Jokainen perhe päättää omat säännöt leikin ympärille. Saako päähän ampua, pitääkö olla suojalasit ja minkälaisilla leikkiaseilla leikitään?

  Lasten pyssyleikit ovat kuin teatteriesitys

  Mutsimedian artikkelissa (2020) asiantuntija kannustaa vanhempia ajattelemaan pyssyleikkejä ikään kuin teatteriesityksenä. Aseleikki on näytelmä ja leikkijöiden tehtävänä on eläytyä omiin rooleihinsa.

  Mutsimedian asiantuntija näkee, että pyssyleikit ovat parhaimmillaan kehittäviä leikkejä. Lapsi voi oppia niiden kautta itsesäätelyä ja kykyä ottaa vastuuta tunteistaan.

  Pyssyleikit ovat leikkiä, jonka lapset luovat itse

  Suomen Kuvalehden (2007) asiantuntija summaa pyssyleikkien olevan leikkiä, jonka lapset luovat itse. Pyssyleikit ovat kehittyvän keskushermoston kannalta hyväksi lapselle.

  Suomen Kuvalehden asiantuntija puutttuisi lasten tieokone- ja pelikonsoli pelaamiseen. Lapset pelaavat tällä hetkellä sankoin joukoin alle 18-vuotiailta kiellettyjä pelejä, mitkä eivät ole lapselle hyväksi. Tietokoneella tai pelikonsolilla pyssyleikkien pelaaminen on jonkun toisen ihmisen luoma fantasia. Pelin valtava ärsyketulva ei ole enää lapsen hallittavissa.

  Leikissä kuuluu voida tehdä kaikkea, kun se tapahtuu korvien välissä, mielikuvituksessa

  Ylen artikkelissa (2010) asiantuntijat puhuvat niin ikään pyssyleikkien puolesta. Asiantuntijat sanovat, että leikin avulla lapsi liittyy ympärillä olevaan kulttuuriin, lapsi leikkii sitä mitä on olemassa. Pyssyleikkien mallit löytyvät aikuisten maailmasta. Jos pyssyleikit halutaan poistaa, pitäisi poistaa ensin sodat. Sotaleikit ovat lasten keino yrittää ymmärtää sitä, mitä maailmassa tapahtuu

  Ylen Asiantuntijat suosittelevat lelupyssyjä jotka eivät näytä aidoilta aseilta. Liian aidon näköiset pyssyt ovat huonoja leluja, ne eivät ruoki lapsen omaa mielikuvitusta.

  Pyssyleikit ovat siis ok

  Etsimälläkään ei löydy yhtäkään artikkelia siitä, että lasten pyssyleikit eivät olisi ok leikkejä. Voit siis hyvillä mielin antaa lapsesi leikkiä pyssyleikkejä. Kunhan sovitte teidän perheeseen sopivat säännöt leikkeihin.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa