• You are currently viewing Vinkit parempaan yöuneen
  Kuva Dominic Sansotta

  Vinkit parempaan yöuneen

  Tuliko taas nukuttua huonosti? Jos heikot yöunet eivät johdu lasten levottomista öistä, kurkkaa alla olevat vinkit parempaan ja virkistävänmpään uneen. Jos löydät alla olevista kohdista petrattavaa, näillä arjen pienillä muutoksilla voit hiljalleen matkata kohti levollisempia ja virkistävempiä yöunia.

  VINKIT PAREMPAAN UNEEN

  HERÄÄMINEN:
  Pyri pitämään unirytmisi säännöllisenä. Herää aina aamuisin suunnilleen samoihin aikoihin.

  LUONNONVALO JA VALAISTUS:
  Jos mahdollista, oleskele erityisesti aamuisin ja aamupäivisin mahdollisimman paljon ulkona tai valossa ikkunan äärellä. Vältä kirkkaita keinovaloja illan viimeisinä tunteina.

  RUOKAILU:
  Pidä säännöllisestä ruokarytmistä kiinni äläkä skippaa aamiaista.

  PÄIVÄUNET:
  Jos tykkäät nukkua päiväunia, nuku ne kello 12-16 välillä ja pidä ne mielellään mahdollisimman lyhyinä, noin 10 – 2o minuutin mittaisina. Näin ne eivät sotke unirytmiäsi yöllä.

  KOFEIINI:
  Vältä tai lopeta kokonaan kofeiinipitoisten juomien nauttiminen kello 15 jälkeen.

  LIIKUNTA:
  Yöunien kannalta optimaalisin aika liikkua on aamulla kello 7-8 välillä tai alkuiltapäivästä kello 13-17 välillä.  Aivan mahdotonta saada kyseisinä kellonaikoina liikuntaa sujahtamaan osaksi arkea? Liikkua voi myös myöhemmin, mutta palautumiseen ennen nukkumaanmenoa kannata varata pari tuntia, sillä liikunta nostaa vireystasoa.

  NUKKUMAANMENO:
  Pyri pitämään unirytmisi säännöllisenä. Mene iltaisin aina nukkumaan suunnilleen samoihin aikoihin.

  Lue myös: Mitä elimistössä tapahtuu jos ei nuku riittävästi?

  Kun iltaisin menet nukkumaan. mene myös nukkumaan. Älä enää virkistä itseäsi. Kun olet jo vuoteessa, älä puhu puhelimessa, surffaile netissä, katso televisiota tai selaa somea. Jätä nämä laitteet makuuhuoneen ulkopuolelle.

  – Poikien äidit toimitus –

   

  Vastaa