• You are currently viewing Lapsella virtsatietulehdus – ethän jätä hoitamatta
  Kuva: Alexander Dummer

  Lapsella virtsatietulehdus – ethän jätä hoitamatta

  Virtsatietulehdus on bakteerien aiheuttama infektio, joka on yleinen varhaislapsuudessa niin tytöillä kuin pojillakin. Kouluiässä pojilla virtsatieinfektiot ovat jo harvassa.

  NÄIN VIRTSATIETULEHDUS HOIDETAAN

  Pienillä lapsilla virtsatieinfektion oireet ovat usein hyvin epämääräisiä. Pelkkä kuume ilman muita oireita tai vatsan toiminnan häiriö, kuten ripuli tai oksentelu, saattavat olla virtsatieinfektion oireita. Kuumeiselta lapselta onkin usein syytä tutkia virtsanäyte, mikäli kuumeelle ei löydy muuta syytä. Isommilla lapsilla virtsatietulehdus oireilee kirvelynä virtsatessa, tihentyneellä virtsaamistarpeella ja alavatsakivulla. Usein myös kuumeilu saattaa viitata tulehdukseen.

  Lue myös: Kaikki mitä sinun tulee tietää virtsankarkailusta

  JOS LAPSELLA ON SEURAAVIA OIREITA, KÄÄNNY LÄÄKÄRIN PUOLEEN:

  • Hän käy tiheästi virtsalla.
  • Hän valittaa kirvelyä virtsatessa.
  • Hänellä on kuumetta, jonka syy on epäselvä.
  • Pieni imeväisikäinen on kuumeinen.

  Virtsatieinfektion toteaminen edellyttää aina lääkärissäkäyntiä ja virtsakoetta, josta tutkitaan tulehdussolujen ja bakteerien määrä. Isoilla lapsilla näyte saadaan normaalisti alakautta lasketusta virtsasta. Pienillä lapsilla näyte metsästetään asettamalla alapäähän keräyspussi. Lääkärissä käyntiä ei kannata pitkittää, sillä virtsatietulehdus hoidetaan aina antibiootilla.

  lähde: terveyskirjasto

  – Poikien äidit toimitus – 

  Vastaa