• You are currently viewing Kesäaika tulee taas! -kesäajan hyödyt ja haitat
  Kesäaika

  Kesäaika tulee taas! -kesäajan hyödyt ja haitat

  Maaliskuun viimeisenä sunnuntaina eli ensi sunnuntaina suurin osa Euroopan maista siirtyy kesäaikaan, kuten myös meidän Suomi. Kelloa siirretään klo 03:00 tunti eteenpäin, joten menetämme yhden tunnin unta. Mutta mitkä hyödyt kesäaika tuo mukanaan?

  Aluksi oli pelkkä talviaika, sitten tuli myös kesäaika

  Kesäaika otettiin käyttöön vuonna 1981, koska haluttiin, että ihmisten valveillaoloaika vastaisi paremmin työskentelyaikoja. Ennen kesäaikaan siirtymistä Suomessa oli ympärivuotisesti normaaliaika eli talviaika.

  Ihmiset tuntuvat olevan hyvin eri mieltä siitä onko kellonaikojen siirtely tarpeellista. Pysyvä talviaika vie yleensä voiton erilaisissa äänestyksissä. EU:ssa on jo kerran päätetty luopua kellojen siirtelystä, mutta sitä ei ole laitettu vielä toteutukseen asti. Jatkossa EU-maat saavat itse päättää oman maan kohdalla, mikä aika jää pysyvästi käyttöön.

  Lue myös: 10 vinkkiä kesäloman viettoon kotimaassa

  Kesäaika ja sen hyödyt ja haitat

  Isona etuna kesäaika tuo lisää valoisia tunteja iltoihin. Pimeä kaamosaika vaikuttaa tutkimuksienkin mukaan suomalaisten mieliin negatiivisesti ja valoisat illat piristävät ja houkuttelevat iltaisin esimerkiksi ulkoilemaan enemmän mikä taas vaikuttaa suoraan kansanterveyteen.

  Toisaalta valoisat illat ja yöt voivat myös häiritä nukahtamista iltaisin ja jo ennestään iltavirkku saattaa valvoa vielä pidempään kuin normaalisti. Moni uskookin, että talviaika olisi meidän sisäiselle kellolle parempi vaihtoehto, koska illat hämärtyisivät nopeammin ja näin iltaisin nukahtaminen olisi helpompaa.

  Tämä kuitenkin riippuu hyvin pitkälle yksilöstä, meistä kun osa on iltavirkkuja ja osa aamuvirkkuja. Iltavirkut taitavat suosia kesäaikaa ja aamuvirkut talviaikaa. Kumpaan leiriin sinä kuulut?

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa